Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.13 / dotaz č. 39715
Je třeba vystavit průkaz PENB na budovu "nemovitá kulturní památka" cca 6000m2 při prodeji. Byty a komerční prostory.
Je třeba vystavit průkaz PENB na budovu "nemovitá kulturní památka" cca 6000 m2 při prodeji. Byty a komerční prostory?

Dobrý den,
s dotazy na budovy zapsané v seznamu nemovitých kulturních památek, hovorově tzv. památkově chráněné, se setkáváme často.

Povinnost zpracovat za určitých okolností Průkaz energetické náročnosti budovy (dále jen PENB) je uvedena v zákonu č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií (dále jen Zákon). Konkrétně se jedná o §7 – Snižování energetické náročnosti a §7a – Průkaz energetické náročnosti. Podrobnosti výpočtu a grafickou podobu výstupu potom řeší prováděcí vyhláška č. 264/2020 Sb. o energetické náročnosti budov. Povinnosti jsou však uvedeny pouze v Zákonu.
V zásadě lze povinnosti shrnout do následujícího:
- výstavba a rekonstrukce budov – PENB prokazuje plnění požadavků na kvalitu novostaveb a rekonstrukcí – řešeno v §7 a §7a odst.1 a);
- prodej a pronájem – PENB informuje kupujícího, nájemce o energetické náročnosti budovy – řešeno v §7a odst. 2, 3;
- užívání budovy – v §7a odst. 1. b) – zpracování PENB bez ohledu na předchozí situace – tedy pouze při vlastnictví a užívání budovy užívané orgánem veřejné moci.

V §7 odst. 5 a) – f) jsou uvedeny výjimky, které se týkají pouze tohoto § a tedy plnění a dokladování nízké energetické náročnosti. Výjimky jsou uvedeny i u §7a, ale pouze se odkazují na předchozí §.

§7 odst. 5 b) uvádí, že...
Požadavky na energetickou náročnost budovy podle odstavců 1 až 3 nemusí být splněny:
„u budov, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně, pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy, společenství vlastníků jednotek nebo v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo, správce doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče,

Výklad je potom takový, že u uvedených objektů nebude vyžadováno při jejich rekonstrukci plnění předepsaných hodnot, které jsou pro ostatní budovy závazné – zateplení, tepelně-technické vlastnosti oken a dveří atd., ale musí to být podloženo stanoviskem příslušného orgánu.

§7a odst. 5 uvádí ve výjimkách odkazy na předchozí §7 a zmíněná část b) není uvedena, ale je zde dovětek, že se nevztahují na „na budovy, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci“.

Povinnosti vyplývající z §7a – tedy zpracování a doložení PENB - se tedy netýkají památkově chráněných budov a budov v památkové rezervaci. Budov, které se nachází v památkových zónách, což jsou velké oblasti v mnoha městech se povinnost týká.

Příklady:
- Prodávám byt v bytě, který je součástí činžovního domu v památkové zóně
o musím zpracovat PENB v souladu s §7a odst. 3 a předat jej kupujícímu

- Rekonstruuji dům v památkové zóně (vyměňuji okna)
o v souladu s výjimkou v §7 odst. 5 (po doložení stanoviska) nemusí okna splňovat doporučená Ui
o stavební úřad po mě ale může vyžadovat předložení PENB, byť nevyhovujícího.

Logicky, památkově cenné objekty by neměly být kvůli své energetické náročnosti znehodnoceny, ale je možné jejich energetickou náročnost vypočítat a dokladovat.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor č. 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk