Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.11 / dotaz č. 26307
Dobrý den ,
hledám středisko EKIS které má zkušenosti s tzv. regulací „čtvrthodinového maxima“.Mám dotaz k efektu nasazení regulace. Na jednom z našich odběrů máme sjednáno tzv. roční maximum 1000 kW. K tomu sjednáváme na zimní měsíce 150 kW tzv. měsíčního maxima. Uvažujeme o instalaci automatické regulace maxima pro zařízení, která lze bez následků krátkodobě vypnout (například ventilátory kaloriferů, vratové clony, tryskač atd.)
Na odběru je instalováno celkem 2071 kW používaného instalovaného příkonu , z toho instalovaný příkon odpojitelných zařízení je 183,4 kW. Ze sledování sítě vyplývá , že většina špiček vzniká při spuštění hlavních strojů .Výskyt špiček nad 1000 kW pouze v zimním období napovídá , že jde o souvislost s vytápěním případně osvětlením.Přitom například v prosinci 2010 se ve 4 případech z 5 dostal odběr nad 1000 kW vždy při poklesu venkovních teplot hluboko pod bod mrazu. Ve firmě se nemůžeme dohodnout o tom, zda a jaký bude mít nasazení regulace efekt a návratnost. Já předpokládám efekt na úrovni snížení měsíčního maxima minimálně o 110 kW , spíše o 150 a maximálně je podle mne možno dosáhnout při využití celkového potenciálu na 936 kW, což by představovalo pro příští rok i snížení ročního limitu.
K problematice dodávám tolik, že jsem plně seznámen s konstrukcí ceny elektřiny , stejně tak s cenami a konstrukčními prvky systému regulace maxima , jde mi čistě o odborný odhad či zkušenost z podobné situace.

Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobrý den,

Upřesnění nebo potvrzení Vašeho odhadu snížení čtvrthodinového maxima je na základě popsaných údajů problematické. Instalovaný příkon odpojitelných zařízení nemusí být pro dané posouzení rozhodující údaj. Sám uvažujete o nižším snížení odpovídajícímu soudobému zatížení těchto zařízení. V rámci „čtvrthodiny“ se jedná řádově o 5 až 9 minut, kdy odepnutí vyčleněného zatížení může „uříznout“ maximum tak, aby sjednané maximum nebylo překročeno. Jedná se většinou o cca ½ výše celkové odepínatelné zátěže, o kterou lze snížit sjednání rezervované kapacity.
V praxi je třeba vždy individálního posouzení výše nákladů na instalaci hlídače maxima a odpínacích automatik, proti úspoře platby za sjednané maximum. Nedílnou součástí je posouzení negativních dopadů odpojování zařízení či dílčích úseků.
Efektivní nasazení hlídaní maxima bývá v případech možnosti krátkodobého odpojení (na 5 – 10 minut) stabilní zátěže (např. větších kompresorů, ventilátorů, tepelných spotřebičů) v několika málo místech bez negativního ovlivnění technologie a daných procesů.

S pozdravem

Ing. Oldřich Pixa
MARTIA a.s.
Odpovídá:  Ing. Oldřich Pixa* - EKIS Ústí nad Labem tisk