Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.11 / dotaz č. 30497
Dobrý den. Uvažuji o TČ do vrtu. Máme stávající plynové vytápění. Je možné v nějakém programu získat dotaci na instalaci?
Děkuji
Vážený pane,
přeji dobrý den a děkuji za Váš dotaz. Vaše otázka již byla na tomto poradenském serveru zodpovězena (například otázka č. 28697 - https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/28697).
V tuto chvíli mi není znám program podpory či dotační program, který by podporoval instalaci TČ. Navíc, ani v minulosti byla podpora TČ pouze v případě náhrady neekologického zdroje tepla (tedy černé, hnědé uhlí, koks apod.).
Odpověď na Vaši otázku je bohužel jednoduchá… v současné době není možné podporu či dotaci na instalaci TČ získat. V případě možných budoucích programů se navíc domnívám, že případ převodu zdroje ze ZP na využití tepelného čerpadla nebude s velkou pravděpodobností v podpořených opatřeních.

Otázkou je, co vás vede k tomu, že zvažujete výměnu stávajícího plynového vytápění za tepelné čerpadlo, které je investičně přece jen náročnější. Předpokládám však, že tak chcete učinit na základě pečlivé analýzy a porovnání provozních i investičních nákladů pro obě varianty od nezávislého odborníka.

Je mi líto, že jsem nemohl poskytnout pozitivní odpověď.

S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého



Ing. Libor Lenža, poradce EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí