Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.12 / dotaz č. 31101
Dobrý den.Mám tepelné čérpadlo vzduch-voda instlované v lednu 2011.Mám i hotovou TECHNICKOU ZPRÁVU A ODBORNÝ POSUDEK.Budu mít v dohledné době nárok na dotaci?Děkuji za odpověď.
Vážený pane, bohužel u nás v ČR nikdy nebyly nárokové dotace. Existovalyvýběrové dotace, kdy člověk mohl požádat a obvykle při splnění určitých kritérií dotaci dostal. Obvykle se finance čerpaly do výše alokované částky a následující rok či za rok a půl byl opět dotační program otevřen a ti, kteří si mezitím instalovali obnovitelný zdroj a splnili podmínky (u TČ to např. byla míra tepelných izolací) se do tohoto programu mohli zapojit a podat žádost. Tyto státní dotace byly nahrazeny Programem Zelená úsporám, kde bylo stanoveno kdo může žádat a při splnění kritérií mohl dostat dotaci do vyčerpání alokované částky. Tento program je momentálně pozastaven a zda, kdy a za jakých podmínek se rozeběhne asi nikdo netuší.
Z uvedenéhovyplývá, že nikdo neví, zda na TČ dotace budou a kdy, na druhou stranu lze očekávat, že jednou přeci jen budou a pravděpodobně bude možné se o ně přihlásit i zpětně.
Takže nevěšte hlavu a sledujte zprávy nebo internet (můžete se přihlásit k odběru informací z webu www.sfzp.cz - je to v levém sloupci) a až budou dotace vyhlášeny, taqk se podívejte, zda splňujete podmínky.
Zdraví
Roman Šubrt