Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.12 / dotaz č. 31818
Hezký den,
zajímalo by mně jak je technologicky zvládnuto využití tepla z vody o stálém a relativně velkém průtoku do řekněme stejného množství vody. Jak velká může být účinnost jakéhosi výměníku: voda - voda. Děkuji.
Vážený pane,
výměník pro využití tepla vody není nic nového ani složitého. Asi nejjednodušší řešení je "trubka v trubce", tedy užší trubka která vede uprostřed silnější trubky. Takovýto výměník ale nemá velkou účinnost. Běžně se používají deskové výměníky, např. tyto:

http://bcb-plzen.eu/alfalaval/pajene.htm
http://www.vymeniky.cz/aktualni-nabidka/
http://local.alfalaval.com/cs-cz/produkty/prenos/deskove/pages/deskove-vymeniky.aspx

Obecně platí, že výměník může mít teoretickou účinnost až 100%, přičemž čím větší účinnost chceme, tím větší musí být plocha výměníku a tím i jeho velikost. Dále platí, že čím pomaleji bude voda (kapalina) výměníkem proudit, tím opět poroste jeho účinnost. Jde tedy vždy o to najít správný poměr mezi cenou výměníku (čím větší, tím dražší) a cenou energie, kterou výměníkem ušetřím. Nemá smysl utratit za výměník o 10 tis. Kč více, abychom za rok ušetřili 50 Kč.
V případě čisté vody nebo jiných kapalin není problém dosáhnout vysoké účinnosti, protože kapalinu lze "prohnat" stovkami tenkých kanálků. Horší je to v případě znečištěné vody - zde je třeba zvolit výměník tak, aby se neucpával. U odpadní vody z domácností může být problém usazování mastnost na plochách výměníku, takže je ho pak potřeba pravidelně čistit (např. roztokem enzymů). Deskové výměníky jsou pro odpadní vodu obvykle nepoužitelné.

Výměníky pro odpadní vodu nabízí např. zde:
http://www.sakal-ovt.cz/pouziti.htm
http://www.sakal-ovt.cz/sprcha.htm

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk