Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.7.12 / dotaz č. 33952
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat k vhodnosti použití tepelných čerpadel vs. akumulační nádoba s nabíjením z přebytků FVE. Jaká zde bude ekonomika provozu, jestliže je nainstalován zánovní kotel na tuhá paliva a pro ohřev TV je používán elektrický bojler. Dům není zateplen, ale jsou zde vyměněny okna.
Děkuji
Pěkný den
Dobrý den,
k vhodnosti použití tepleného čerpadla je třeba znát teplené ztráty objektu, nicméně u starších objektů je problém s vyššími tepelnými ztrátami i přes výměnu oken.
V tomto případě není vhodné používat tepelné čerpadlo (TČ), doporučuji spíše než investovat do systému TČ zakoupit akumulační nádobu (AN),
napojit stávající kotel na tuhá paliva a za uspořené peníze si na objekt zřídit malou FVE a přebytky vytápět tuto AN.
V letním období budete mít zajištěnu přípravu TV a značné úspory budete mít i na provozu objektu se spotřebou elektřiny.
Případně je vhodné zkombinovat s levným TČ, které bude využívat vyrobenou elektřinu na nabíjení AN pro zimní vytápění.

Samozřejmě u instalace malé FVE rozhodují výkupní ceny jak na přímý výkup, tak přes zelený bonus.
Současný stav je takový, že pro malé FVE do 30 kW na střechy by se mělo povolovat připojení do sítě. Je to ovšem i podle dodavatele el. energie. ČEZ pro letošní rok již kapacity vyčerpal, ale EO.N a PRE připojují. Situace se však může rychle měnit. Ceny jsou v současné době postaveny tak, aby celá FVE měla návratnost za cca 11 let bez započtení ušetřené spotřeby el. energie stále s garancí na 20 let cena 5,08 (6,16) kWh. Pak lze při standardním tarifu D02 (8 hodin levný tarif) a cenou průměrně za 5 Kč /kWh návratnost značně zkrátit.

Systém, který jsem narychlo popsal dnes často využíváme v praxi. Než nákup tepelného čerpadla se zásobníkem a veškerým příslušenstvím v rozumné kvalitě za nějakých 250 tisíc raději pořídit akumulační nádrž cca 1m3. Do které lze zaústit stávající zdroj tepla, připravit vývod na připojení levného TČ do 50 000 Kč a k tomu za ušetřené peníze pořídit na střechu malou FVE. Zmíněnou AN řešit i ohřev vody, který bude průtokový pomocí stejné spirály jako na stávající zdroj a TČ plocha hadu 3,15m2, umístěná nahoře a v horní úrovni cca 200 l umístit el. spirálu, kde se budou mařit veškeré přebytky, které nespotřebuje systém.
Při tomto systému levné TČ typu vzduch/voda - 50 000,- , AN plus veškeré propoje a MaR na přebytky - 50 000,- a zbytek na FVE, což jsou tak instalované 4 kW za zbývajících 150 000,-.
U tohoto systému už lze dosáhnout i tarif na TČ, což je 22 hodin nízký tarif.
Případně přidat dalších 20 000,- na lepší MaR, aby vše spolu komunikovalo a samostatné TČ v kvalitním provedení, je ekonomicky i energeticky značně nevýhodnější, dále servisy a životnosti zařízení.

V případě bližších dotazů je možné věc prokonzultovat osobně.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor


Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk