Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.12 / dotaz č. 34489
Pro rekonstrukci stávajícího tenisového klubu v Praze 10, Vršovicích uvažujeme s ohřevem teplé vody pomocí tepelného čerpadla. Lze trubky kolektoru s vodou umístit pod tenisovým kurtem a ohřátou vodu mít v akumulačních zásobnících? Předpokládáme 4 sprchy. Jak by takové zařízení vypadalo a fungovalo, prostorové nároky a cena? Děkuji
Vážený pane,
tepelné čerpadlo "čerpá" teplotu média z nižší tepelné úrovně na vyšší. Teplo lze odebírat kdekoliv, musí jej však být dostatek a nesmí odebírané teplo nadmíru ovlivňovat prostředí, které chceme využívat. Tudíž teplo lze odebírat i z letních tenisových kurtů, resp. ze zemního registru umístěným pod nimi. Bude to však mít mírný vliv na povrchovou teplotu kurtů, ktwerá se tím sníží, což v tomto případě asi není významné. Takto získané teplo lze použít pro přípravu teplé vody pro mytí. Bohužel vám bez znalosti podrobností nemohu říci, jaká bude cena celého zařízení, ani nemohu pomoci při dimenzování velikosti tepelného čerpadla či bojlerů pro teplou vodu.
Doporučuji zvážit vhodnost tepelného čerpadla země - voda. Pokud se jedná o přípravu teplé vody v zimním období, tak je toto možné, i tak je však na zvážení, zda např. tepelné čerpadlo vzduch - voda by při nižších investičních nákladech i přes nižší účinnost nebylo vhodnější. Pokud se jedná o sprchy využívané v letním období, tak by určitě tepelné čerpadlo vzduch - voda bylo účinnější při nižší investici.
Doporučuji však také zvážit, zda vůbec použít tepelné čerpadlo, které je, pokud si je nebudsete vyrábět sami, poměrně nákladné a zda nepoužít standardní řešení, tedy ohřev vody elektricky, případně v kombinaci se solárními kolektory. Zde by bylo možné pro zimní období použít i vakuové kolektory a umístit je svisle na oplocení hřiště.
Zdraví
Roman Šubrt