Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.12 / dotaz č. 35019
Dobrý den, prosím o radu. Pro náš bytový dům v centru Brna zvažujeme pořízení tepelného čerpadla vzduch-voda nebo výstavbu výměníkové stanice s napojením na městské teplárny (výstavba plynové kotelna nám byla zamítnuta). Dům má obestavěný prostor 5443 m3 (19 byt. jednotek), má vyměněná okna a je zateplen v rámci programu Zelená úsporám. Otopný systém je starší - litinové radiátory (teplotní spád je 80/60°C) a zatím neplánujeme jeho výměnu. V případě napojení na teplárny by stál 1GJ 488,- bez DPH. Má smysl za této situace uvažovat o tepelném čerpadle? Obáváme se aby návratnost investice nebyla příliš dlouhá. Děkuji za odpověď.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Při přechodu na tepelné čerpadlo (TČ) vám vzniknou jednak náklady na palivo (elektřinu pro TČ) a jednak musíte do ceny tepla započítat náklady na výstavbu zdroje. Z vašich údajů nelze náklady stanovit přesně, níže uvádíme jen hrubé odhady.

Náklady na palivo vychází cca 333 Kč/GJ.
Pokud budeme uvažovat náklady na výstavbu zdroje cca 1,0 mil. Kč a odhadneme spotřebu tepla 360 GJ/rok, pak při rozpouštění této investice po dobu 20 let to znamená náklady cca 133 Kč/GJ.
Dále jsou zde náklady na obsluhu a servis kotelny, rozúčtování tepla apod. Ty by však neměly hrát velkou roli.
Celkové náklady jsou tak zhruba stejné, jaké v současnosti nabízí teplárna.

Jeden z problémů, kterým budete muset čelit, je spolupráce TČ se stávající topnou soustavou. TČ může pracovat se spádem 50/40°C. Vaše soustava se spádem 80/60°C je po zateplení předimenzovaná, takže bude zřejmě možno bez větších problémů ji provozovat i s nižším teplotním spádem. Nicméně lze doporučit abyste ji nechali přepočítat, může se stát že v některých místnostech by byl výkon těles provozovaných na nižší teplotu nedostatečný (jiná možnost je "průzkum bojem", kdy to prostě zkusíte provozovat tak jak to je a ono se uvidí). Soustavu je také nutno nově vyregulovat, protože po zateplení se změnila tepelná ztráta každé místnosti jinak.

Dalším problémem je volba zdroje tepla pro tepelné čerpadlo. V centru města není obvykle možné dělat vrty kvůli sítím a sousedům, v úvahu připadá zejména umístění TČ na střeše. Zde je nutno vyřešit, aby se z TČ nešířil hluk do okolní zástavby. Doporučujeme zpracovat hlukovou studii.

Shrnuto: Přechodem na TČ můžete získat levnější teplo, ale výraznou úsporu nečekejte. Doporučujeme nechat si zpracovat jednoduchý výpočet, který na základě vaší skutečné spotřeby tepla a preciznějším odhadu investičních nákladů určí, jaká by byla cena tepla právě pro váš dům.

S pozdravem
K. Srdečný, J. Beranovský
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk