Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.12 / dotaz č. 35757
Vazeny pane/pani, planuji novostavbu domu, lokalita Praha-Branik, podlahova plocha 400m2, energeticke ztraty 20kw, podlahove topeni, 4 osoby a snazim se ziskat radu, v pripade ze chci investovat do vytapeni, ohrevu a snizeni zavislosti na dalsich energiich jaka je nejvhodnejsi kombinance (vzduch/voda, zeme/voda, solarni kolektory, FVE). Muzete mi pomoci?
Vážený pane,
pro každý dům je nejlepší řešení trochu jiné - záleží na spotřebě tepla, teplé vody a významně také na spotřebě elektřiny pro domácnost.
Volba optimálního systému vytápění by měla proběhnout na základě kalkulací investičních a provozních nákladů. Investiční náklady vám sdělí váš projektant, případně dodavatel technologií.
Provozní náklady pro různá paliva si můžete spočíst například zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva

Pro výpočty en. bilancí a nákladů můžete použít například bezplatný nástroj Hestia:
http://hestia.energetika.cz/

V současnosti třeba obecně platí, že cena tepla se solárních systémů je jen o málo levnější než třeba ze zemního plynu a dražší než z tepelného čerpadla. Pokud tedy chcete tepelné čerpadlo, asi nemá (ekonomický) smysl uvažovat o solárních kolektorech.

Podobně je v současnosti elektřina z fotovoltaických panelů levnější, než "ze zásuvky" - v případě, že elektřinou netopíte a nemáte tedy nárok na výhodnější tarif. Pokud ale chcete el. přímotopy či tepelné čerpadlo, pak není provoz FVE pro vlastní spotřebu výhodný.
Ceny zařízení i paliv se však mění a výše uvedené může přestat za rok či dva platit.

K dosažení energetické nezávislosti vedou různé cesty, zatím však obvykle nejde o ekonomicky výhodné řešení. Doporučujeme vám provést i podrobnější kalkulaci přímo pro váš dům.

Přejeme příjemné bydlení!

J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk