Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.13 / dotaz č. 37992
Dobrý den.
Zvažuji obnovu nefunkční MVE. Vodní tok je stabilní, průtok min. 400L/s, využitelný spád 3,5m. Bývala zde horizontální Frencisova turbína s mokrou savkou. Nyní je v kašně pouze stará savka o pr 0,8m a hloubce vodní hladiny odpadu v 1,3m. Stavebně nechci stávající uspořádání příliš měnit. Jaký typ turbíny a soustrojí by jste mi doporučili použít pro tuto dispozici a s jakým reálně dosženým výkonem na generátoru mohu počítat? Jaké musí mít provozovatel vzdělání pro získání licence pro podnikání v energetice, dostačuje např USŠ strojírenské?
Děkuji za odpověď s pozdravem

Dobrý den,

standardní vodní tok je charakterizován hydrologickými údaji, mezi něž patří zejména spád, průměrný roční průtok a odtoková křivka. Odtoková křivka je grafickým znázorněním tabulky hodnot denního překročení průměrného průtoku. Podle spádu a odtokové křivky se navrhuje výkon turbiny, který se pak dále optimalizuje s ohledem na roční potenciál výroby elektrické energie.
Bohužel Vámi udané parametry vodního toku (stabilní, minimální průtok 400 litrů/s) jsou pro možnost podrobnějšího posouzení Vašeho zadání nedostatečné.
Pokud byste však v hypotetickém případě měl k dispozici vodní tok s trvalým průtokem 0,4 m3/s při spádu 3,5 m, byl by předpokládaný výkon turbosostrojí cca
5 x 0,4 x 3,5 = 7 kW
a roční výroba elektřiny 7 x 8760 = 61 320 kWh.
Kdyby MVE byla uvedena do provozu v roce 2013 (a byla dříve nefunkční již před 1.1.1995), byla by výkupní cena elektrické energie 3,23 Kč/kWh, což by umožnilo tržbu
61 320 x 3,23 = 198 064 Kč/rok.
Jestliže se návrh provede podle skutečné odtokové křivky, bude navrhovaný výkon pravděpodobně v blízkosti průměrného ročního průtoku, avšak při výpočtu roční výroby elektřiny je nutno dosadit skutečnou dobu provozních hodin získanou pod odtokovou křivkou.
Velmi podobný příklad s populárním vysvětlením související problematiky Vám doporučuji na webové adrese
http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=18464
Jedná se o veřejně přístupnou bakalářskou práci na fakultě elektrotechniky VUT Brno.
Jestliže získáte odtokovou křivku nebo alespoň průměrný roční průtok, s pomocí tohoto dokumentu můžete zkorigovat výše uvedený výpočet přibližné roční tržby, na jejímž základě se budete moci rozhodovat, jaká výše investice je pro Vás přijatelná.
Před dalšími kroky však doporučuji prověřít zejména možnost připojení k distribuční síti a získání stavebního povolení a povolení k nakládání s vodami.
Druh použité turbiny bude závislý jednak na ceně technologie, jednak na ceně potřebných stavebních úprav. V úvahu přijde pravděpodobně Bánkiho turbina, Francisova turbina nebo některá zjednodušená modifikace Kaplanovy turbiny. V dalším postupu Vám doporučuji zadat poptávku u různých výrobců nebo se poradit se specializovanými odborníky, např. www.spvez.cz.

Pro MVE do výkonu 20 kW se odborná způsobilost k získání licence na provozování neprokazuje. Ostatní podmínky pro získání licence včetně požadavků na odbornou způsobilost pro výkony nad 20 kW najdete v Metodickém návodu ERÚ
http://www.eru.cz/user_data/files/licence/info_pro_zadatele/metod_pokyn_011_2009.pdf

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Energie vody
tisk