Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.13 / dotaz č. 39058
Dobrý den,
Jsme Zahrádkářská osada s 50 chatkami,které jsou napojeny na elektřinu od ČEZ.
Každá chatka má vlastní elektroměr,podle kterého se účtuje spotřeba.Součet
spotřeb na chatkách nám nesouhlasí z hlavním elektroměrem,ani v minulosti
nesouhlasil.Tak jsme na radu odborníků rozdělily elektřinu na 6 větví,mezi každou větev a hlavní elektroměr ČEZ jsme namontovali podružný digitální el.měr necejchovaný.
Po roce jsme zjistily že jedna větev má ztrátu 330 KW a druhá má přebytek 509 KW,tj.na chatkách je natočeno více než na podružném digitálním el.měru.Může prosím vás pracovat elektrické vedení bez ztrát,dokonce se ziskem?
Porad tě prosím kde může být chyba a jak provádět vyúčtování,jestli je na rozúčtování nákladů nějaký zákon nebo je to v pravomoci výboru zahrádkářské osady a jestli podružné elektroměry podle kterých se bude fakturovat mají být cejchované.

Jaký podíl mají na ztrátách v zahrádkářských osadách elektroměry a jaký podíl mají spotřebované KW.

Příklad: Na hranici pozemku je rozváděč ve kterém je hlavní elektroměr ČEZ.
V tom rozváděči je namontován elektroměr pro podružné měření větve č.6 a elektroměr pro čerpadlo,délka vedení 0.5 m. Ve sloupku 30 m vzdáleném jsou namontovány elektroměry pro větve 1,2,3,4 a 5. Od hlavního elektroměru k větvím vede 1 kabel AL 4x25 mm.Na elektroměry jsou napojeny chatky,délka vedení cca 200 až 300 m. Elektroměry pro větve jsou AM031L1 vlastní spotřeba 2W náběh.proud 25 mA. Elektroměr pro čerpadlo je E-230 Landys vl.spotřeba 0.5 náběh.proud 15 mA. Ztráta za rok mezi podružnýmy el.měry a hlavním je 480 kW.Na 1 elektroměr připadne kolem 8 W.Kde se ztratilo 6W za hodinu u každého elektroměru?
Má podíl na ztrátě náběhový proud nebo těch 30 m kabelu.Podílejí se na ztrátě
ve vedení i 2 elektroměry co jsou u hlavního el.měru?
Jakou měrou se podílí na ztrátě el.měr se spotřebou 200 kW a el. měr se spotřebou 2000 kW?
Vážený pane,
úvodem chceme poděkovat za položení dotazu do naší poradny EKIS Plzeň. Již po pouhém přečtení dotazu je zřejmé, že se situací zabýváte a v minulosti jste dal na doporučení odborníků a rozdělil jste soustavu elektroměrů do několika paralelních větví. Rozdělení na další úseky můžeme pochválit, protože pouhým sledováním konečných odběratelů a stavu hlavního cejchovaného elektroměru nedokážete například přesněji stav, při kterém dojde například k poruše jednotlivých elektroměrů.
Rozúčtování spotřeby elektřiny je v podstatě velmi podobné jako existuje rozúčtování spotřeby tepelné energie. Vždy se jedná o soustavu několika samostatných měřidel, z nichž některé jsou a některé nejsou cejchovány. Dalším problémem je, že i u necejchovaných měřidel (elektroměrů) můžete mít i jinou třídu přesnosti, v závislosti na výrobci a datumu výroby přístroje. Navíc jak jsem se již zmínil, mohou mít v průběhu sledovaného období poruchu měření a pokud se neuskutečňují pravidelné měsíční odečty hlavního i podružných elektroměrů, velice těžko se dostáváte k hodnotě spotřeby konkrétního konečného místa. Z tohoto důvodu je vždy dobré si dlouhodobě a pravidelně evidovat jednotlivé konečné spotřeby, které právě v okamžiku poruchy jednoho z konečných měřidel nebo měřidla, odečítající samostatnou větev, bylo možno nahradit "dopočtem" podle historických hodnot a následnou regresí do souhlasu s certifikovaným odečtem hlavního elektroměru.
Na úvod, ještě než se pustím do odpovědí napoložené otázky, jen pár technických detailů k vašemu realizovanému řešení měření spotřeby elektřiny. Chcete-li měřit spotřebu musím s vámi souhlasit, že není jiné řešení než použití podružných elektroměrů. Bohužel každý elektroměr má svou vlastní spotřebu, a to bez rozdílu jestli se elektřina odebírá nebo ne. Vzhledem k vysokému počtu podružných elektroměrů, napočítal jsem jich podle vašeho popisu 57, je nutno počítat s celoroční spotřebou (a náklady), které mohou být dle typu až (57x 24x365x2=998.640Wh) 998kWh, což podle distribuční sazby může znamenat roční náklady na měření až 5 tis.Kč, to je jeden pohled. Druhý pohled je umístění vlastních podružných elektroměrů. Pokud je každý podružný elektroměr umístěn na chatce a jeho přívody jsou zapečetěny, je možno se spolehnout na jeho vykázanou hodnotu, ovšem pouze do třídy přesnosti elektroměru, který může být v rozsahu od 1% až do 5%. Jestliže jsou podružné elektroměry umístěné pouze jako "hračka" nebo "informativní přístroj" uvnitř chatky a přívody nejsou nijak ošetřeny, pak může být výsledek z tohoto elektorměru v podstatě jakýkoli - a nikdy se nedoměříte. Navíc budete vždy rozpočítávat odchylku, která vznikne černým plným nebo částečným odběrem ostatním spotřebitelům.

A nyní k dotazům:
1. Může elektrické vedení pracovat beze ztrát?
Ne, nemůže. Každé elektrické vedení, kterým protéká elektrický proud generuje na tomto vedení ztráty.

2.Na 1 elektroměr připadne ztráta 8W. Kde se ztratilo 6W u každého elektroměru?
Uvádíte, že roční ztráta mezi všemi podružními elektroměry a mezi hlavním je 480 kWh. Při této hodnotě spotřebované elektřiny by to znamenalo spotřebu 8,42 kWh/elektroměr/ročně (480/57), což přepočteno představuje průměrnou vlastní spotřebu elektroměrů ve výši 0,96 W (Wh). Tedy udávaná vlastní spotřeba je tedy o cca 50% nižší předané parametry o vlastní spotřebě.

3. Podílejí se na ztrátě vedení i 2 elektroměry, které jsou u hlavního elekroměru?
Ne, očekávám, že zapojení elektroměrů provedl elektrikář, který ví jak mají být elektroměry pro měření dílčích větví a spotřebičů zapojeny.

4. Jakou měrou se podílí na ztrátě el.měr se spotřebu 200kW a el. měr se spotřebou 2000 kW?
Obávám se, že takto položenému dotazu ne dobře rozumím. Pokud dotaz směřoval tak, jaký vliv má naměřená spotřeba na podruženém elektroměru při výpočtu a celkovém rozúčtování na konečné odběratele?
Odpověď je jednoduchá. Čím bude větší spotřeba a elektroměr ji naměří, tím méně se uplatní vlastní spotřeba elektroměru a výsledky budou přesnější. Pokud tedy některá z chatek má minimální odběry, může i přes veškerou starost a výše uváděnou přesnost měřidel způsobit velké procentuelní chyby při prováděném vyúčtování.

5. Poraďte, jestli je na rozúčtování elektřiny nějaký zákon nebo je to v pravomoci výboru zahrádkářské osady?
Na rozúčtování elektrické energie neexistuje žádný zákon. Při rozúčtování musíme však dodržet systém přefakturace elektřiny na chatky a to maximálně do celkové výše spotřeby (faktury od dodavatele elektřiny). V případě, kdybyste nedodrželi celkové množství nakoupené elektřiny a fakturovali i v jiném množství nebo jiné ceně, pak byste podle energetického zákona museli mít licenci na prodej elektřiny.
Vše je tedy v pravomoci zahrádkaářské osady, kde výbor osady navrhne a popíše systém výpočtu fakturace (přefakturace) elektřiny na jednotlivé chatky, včetně případů poruchy - jak se bude postupovat, atp. a členská schůze zahrádkářů pak schválí tento systém, který pak budete uplatňovat.

6. Musejí být podružné elektroměry cejchované, ze kterých se bude fakturovat?
Toto je čistě na vašem individuálním rozhodnutí. Cejchování lze pouze doporučit, protože nacejchováním přístroje se dostanete na zaručovanou měřenou přesnost (+- x%). Čím kvalitnější cejchované přístroje si pořídíte, tím kvalitněji změříte, bohužel však za větší pořizovací cenu přístrojů.

7. Jaký podíl mají na ztrátách v zahrádářských osadách elektroměry ke spotřebované elektřině?
Obecně lze říci, že podíl na ztrátách je určen z celkové spotřeby elektřiny. Čím bude celková spotřeba osady větší, tím méně se vlastní ztráty, způsobené měřením uplatní. Bohužel, vzhledem k sezónnímu využití zahrádek lze usuzovat, pokud se nebude přívod elektřiny do chatky vypínat, nebude zanedbatelný. Dokonce v případě nízké roční spotřeby a celoročního zapnutí chatky, může dosáhnout i hodnot, které se nikomu nebudou líbit.

8. Má podíl na ztrátě náběhový proud?
Ano na ztrátě má naběhový podíl samozřejmě vliv. Hodnota náběhového proudu u elektroměru znamená okamžik registrace od jakého proudu bude elektroměr schopný zaznamenávat (měřit) spotřebu. ve vašem případě jak uvádíte, v případě že se jedná o I=25mA, pak bude podružný elektroměr registrovat spotřebu až od cca 5W. Tedy jinak, velice malá spotřeba na podružném elektroměru nebude změřena. To však neznamená, že tento proud nezměří ostatní nadřazené elektroměry. Elektroměr ve větvi nebo hlavní elektroměr bude již měřit např. i klidové vlastní spotřeby ostatních elektroměrů a tím bude překročena i "mrtvá" hranice náběhového proudu a tudíž nadřazené elektroměry již budou i tuto "zanedbatelnou" spotřebu měřit a počítat.

Co říci na závěr? Vytvořit si přeúčtovací schéma, které bude sestaveno podle skutečného elektrického schéma zapojení jednotlivých větví a chatek, jako konečných spotřebitelů. Elektroměr vodárny, včetně hlavních kontrolních elektroměrů jednotlivých větví 1-6 doporučujeme zjisti vlastní spotřebu a rozpočítat do jednotlivých spotřeb podílem počtu chatek. (fix/chatku). Spotřeby chatek budou variabilní, se započítáním vlastní spotřeby podružných elektroměrů, přičemž se musí nejprve rozdíly vypořádat v jednotlivých větvích a poté postupovat se zahrnutím nákladů na spotřebu kontrolních elektroměrů (ve větvích) a spotřebu čerpadla vody.
Z odpovědi na 8.otázku plyne, že za normálních okolností by vždy podružné elektroměry měly naměřit spotřebu menší než u hlavního elektroměru nebo u elektroměrů jednotlivých větví. Pokud je velice výrazná odchylka směrem dolů, pak s největší pravděpodobností si některý z odběratelů udělal "černý" neměřený odběr a počítá s tím, že na měření vyzrál, ale v tomto případě mu jeho černý neměřený odběr zaplatí všichni ostatní (poctiví) členové osady. Proto bychom například doporučili provést např. i "osadovou plombu" na elektroměr.
V případě, že je odchylka na druhou stranu, jako uvádíte přebytek 509kWh, pak s největší pravděpodobností se bude jednat o špatně zapojený elektroměr. Nebo by to muselo znamenat, že je na tuto větev například zapojena nějaká výrobna elektrické energie (fotovoltaické panely, větrná elektrárna...) a dotyčný si vypomáhá snížit vlastní spotřebu, bohužel pokud nejsou instalovány 4 kvadrantové elektroměry, mohl by se výsledek projevit i takto.

Věřím, že vám odpovědi pomohou k lepšímu pochopení problematiky rozúčtování a vzniku jejich chyb a odchylek.

S pozdravem

Ing. Petr Maule, EKIS Plzeň
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Elektřina
tisk