Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.13 / dotaz č. 40444
Hezký den,
chystáme se k rekonstrukci pražského domu z třicátých let minulého století.
Veškeré rozvody pochází z toho data,elektřina i plyn.
K vytápění používáme plynový kotel, na ohřev vody karmy. V současnosti ale právě karmy (v patrech nad sebou) volají po výměně a my zvažujeme, zda je nenahradit bojlery.
Obé sebou nese dodatečné náklady kromě vlastních spotřebičů, tedy vyvložkování komínu či pravděpodobně nové elektrické rozvody k bojlerům, neb předpokládáme, že by takové zatížení stávající neunesly.
Co se týče plánovaného využití...bylo by to zajištění běhu dvoučlenné domácnosti, s vanou, bez myčky. Co byste prosím mohli doporučit jako nejvhodnější a zároveň nejekonomičtější řešení naší situace? Jen ještě musím dodat, že v domě nemáme spínač na noční plyn (možné náklady navíc?)
Děkuji!
Vážená paní magistro,
Pokud se v domě používá k vytápění zemní plyn, pak je výhodné jej využít i k ohřevu teplé vody; kWh tepla z plynu je v tomto případě levnější než kWh tepla získaná z elektřiny. Ve vašem případě by tedy asi bylo optimální instalovat nepřímotopné zásobníkové ohřívače vody (viz např. http://www.dzd.cz/index.php/cs/ohrivace-vody-bojlery/neprimotopne-ohrivace-vody), které se nahřívají topnou vodou z okruhu ústředního topení. Znamená to sice zásah do rozvodu topné vody, nicméně není to zas tak složité, předpokládám, že zásobník bude umístěn v koupelně kde je topné
těleso a při trošce štěstí lze od něj přivést trubky. Vzhledem k tomu, že jde o zásobníkový ohřívač, může být potřebný výkon a s tím souvisící průtok topné vody poměrně malý. Pokud jsou v bytě 2 osoby tak by mohl stačit objem 80 litrů v ceně okolo 5000Kč.

S pozdravem Mgr.F.Macholda




KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk