Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.13 / dotaz č. 42769
Dobrý den,
děláme kompletní rekonstrukci koupelny a řešíme, jak vybrat co nejúspornější bojler na ohřev vody (elektrický). Už nějakou dobu se marně snažíme nalézt nějaký, který by měl energetickou třídu A. Většina těch, které jsme zatím objevili, jsou v energetické třídě B, popřípadě C. Mohl/a byste nám prosím poradit, zda existuje vůbec nějaký takový bojler, popřípadě dát tip, kde jej pořídit?
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
S pozdravem
Dobrý den,
Děkuji za dotaz. Energetický štítek je vybavení elektrospotřebičů, které ukazuje základní údaje o spotřebě energie, účinnosti nebo hlučnosti spotřebiče. Energetickým štítkem jsou povinně označeny domácí spotřebiče od roku 2001 a spotřebiteli mají usnadnit porovnání spotřeby elektřiny domácích spotřebičů.
Dle dostupných informací od výrobců boilerů není třída energetické náročnosti u boilerů obecně uváděna. Proto ani neexistuje žádná jednoduchá možnost jejich srovnání. Jediná možnost, jak tedy zjistit energetickou náročnost boilerů, je oslovit přímo jednotlivé výrobce a tuto informaci od nich požadovat. Výrobce boilerů DZ Dražice na můj dotaz uvedl, že boiler 200 l splňuje požadavky třídy B a ostatní typy jsou v třídě C. Jsem přesvědčen, že u ostatních výrobců v ČR to bude obdobné.
Odpovídá:  Ing. Jan Linhart* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk