Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.13 / dotaz č. 43477
Dobrý den,
Plánuji stavbu nízkoenergetického/pasivního domu.
Obvod Heluz Family 2v1 50cm + termoomítka.Komín s externím přívodem vzduchu ke krbu (2v1).
Představoval jsem si větrání pomocí rekuperace s jedním odtahem z oblasti nadkrbem (přisátí teplého vzduchu). Jako hlavní ohřev TUV solární panely na střeše svedené do bivalentní akumulační nádrže a jako sekundární zdroj krbovou vložku s teplovodním výměníkem. To vše do nízkoteplotního podlahovévo topení nebo radiátorů.
V některých diskuzích jsem se však dočetl, že krb není vhodný k rekuperaci.
Mé dotazy:
1/ má krb vliv na neprůzdušnost obálky ve smyslu měření u pasivního domu?
2/ je kombinace rekuperace a krbové vložky (a případně celově popsaný systém řízení tepla) vhodný či nikoli?
3/ jak se díváte na myšlenku přisávání teplého vzduchu z oblasti nad krbem

Dobrý den

Souhlasím s názorem, že krb s krbovou vložka není moc vhodný do pasivního nebo nízkoenergetického domu. Tepelná ztráta těchto objektů s nuceným větráním a rekuperací se pohybuje v rozmezí 2 až 5 kW při venkovní teplotě -15°C podle velikosti energetické vztažné plochy. Většina krbových vložek má výkon okolo 10 kW, přičemž asi polovina výkonu přechází do místnosti a polovina je odváděna do akumulační nádrže. Krbová vložka velmi snadno přehřeje místnost, kde je umístěna i když část tepla se rozvádí vzduchotechnikou do celého domu. Výkon krbové vložky je po většinu roku větší než tepelná ztráta objektu při -15°C. To znamená, že krb bude během dne v provozu velmi krátce. Naproti tomu množství tepla, které by bylo potřeba na ohřátí akumulační nádrže s integrovaným zásobníkem TV by vyžadovalo delší provoz krbové vložky. Důsledkem toho je, že teplo do nádrže v zimních měsících je dodáváno elektrickou topnou spirálou.
Pro komfortní řešení bych jako zdroj tepla volil tyto varianty:
a) plynový kondenzační kotel s modulací 0,9 až 9,5 kW
b) elektrokotel s modulovaným výkonem 1 až 5 kW
c) tepelné čerpadlo s elektrickým příkonem 2 kW
Podle výběru zdroje tepla existují různá zapojení kotle, akumulační nádoby zásobníku TV a solárních panelů. Systém zapojení a výběr zdroje tepla by měl řešit projekt.

S pozdravem
Otakar Slezák
Odpovídá:  Otakar Slezák* - EKIS Olomouc Slezák tisk