Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.13 / dotaz č. 44273
Dobrý den.Opravuji domek z 30 let z cihly 45 CM a touto cestou Vás prosím o pár rad.V první řadě mi jde o podkroví kde jsou štíty z pálené cihly 15 CM a druhý štít je z poloviny vystavěn cihlou 30 CM.Chtěl bych celé podkroví obezdít na sraz tvárnicí PORFIX 15 CM aby se celý obvod zarovnal a začistil.Zateplení vnějšího pláště plánuj 12 CM EPS ale až za 2 nebo 3 roky.Jde mi o to jestli po tuto dobu nenastane v přizděné zdi nějaký problém?Jestli ano tak mi prosím navrhněte jiné řešení.Druhý dotaz mám ohledně podlah na terénu kde mám místo na zateplení jen 10 CM a bude zde podlahové topení.Mám zde použít EPS 100S nebo radši XPS ve dvou 5 CM vrstvách?Předem Vám děkuji za odpověd.
Dobrý den.
Přestože jste se snažil Vaši otázku precizovat zdánlivě přesným popisem konstrukcí a popisem Vašich záměrů, odpovědět na Váš dotaz lze jen částečně.
Obecně lze říci, že přizděním a zarovnáním stávajícího zdiva nevznikne žádný problém. Avšak neuvádíte k čemu bude podkroví sloužit, není znám druh střešní krytiny ani skladba střechy či skladby stropu pod podkrovím. Rovněž neuvádíte konstrukci pod řešenými stěnami. Proto doporučujeme obrátit se na autorizovaného projektanta v místě Vašeho bydliště, který provede přesné zaměření konstrukcí a navrhne optimální řešení jejich úprav, s ohledem na Vámi uvažované využití prostoru podkroví. Doplněné výpočty. Nebo není-li pro Vás problém navštívit naši kancelář, můžeme Váš záměr projednat osobně a detailně u nás.

K otázce podlah nad terénem uvádíme:
Extrudovaný polystyren je uzavřený, odolný proti vodě, jeho použití pro podlahovku v interieru je asi zbytečné, myslíme, že většina výrobců u svých systémových desek používá a i samostatně dodává EPS.
Dle našeho názoru je nejlepší EPS 100Z (má větší únosnost v tlaku a zatížení (pevnost v tlaku min 100 kPa a trvalé zatížení 2000 kg/m2). Také má zčásti funkci kročejového útlumu.

Z hlediska dělení tloušťky se jsme přesvědčeni, že z hlediska tepelně-technického je lepší izolace "v jednom kuse", tedy raději 100 mm než 2x50 mm.
Pro doplnění uvádíme, že je ještě třeba se také zabývat protiradonovou izolaci, podle množství uvolujícího se radonu z podloží v místě vaší stavby.

S pozdravem Ing. Miroslav Nezdara
3033 EKIS Františkovy Lázně

Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk