Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.13 / dotaz č. 44633
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Stavím RD, který je zateplený 20 cm polystyrenem na 30 cm cihlové zdi. Střechu bych rád zateplil minerální vatou v kombinaci s pyr-pěnou. Neplánuji zazdívat pozednice. Mohl byste mi prosím napsat, jakou byste doporučil izolaci kolem pozednic?
Nemá polystyren nízký zvukový útlum?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Ze stručného popisu stavby je zřejmé, že se snažíte dosáhnout co nejlepších tepelně izolačních vlastností obvodového pláště domu. Tím se i zvyšují nároky na správné vyřešení možných tepelných mostů v konstrukci. Detail návaznosti tepelné izolace stěny a tepelné izolace šikmé části podkroví je jedním z míst, kde nedostatečné řešení může znamenat nejen určitý únik tepla z domu, ale především bývá často příčinou nepříjemných závad při užívání stavby. Ty se obvykle v tomto případě projevují chladnými kouty u stropu místnosti podél a v rozích obvodové zdi.
Vyřešení detailu závisí na konstrukčním provedení návazností rovin stěny a střechy, na poloze věnců, výšce nadezdívky a pozednice. Vždy doporučuji věnovat těmto detailům pozornost již v projektu, ze kterého by mělo být jasné, jak je návaznost nejen izolací ale i vzduchotěsných a parotěsných vrstev myšlena.
Zazdění pozednic nedoporučuji, je to řešení, které zvyšuje riziko budoucího ohrožení uzavřených dřevěných prvků hnilobou. Je-li potřeba pozednici nějakým způsobem začlenit do průběžné tepelně izolační vrstvy, jsou vhodným materiálem teplené izolace na bázi minerální vlny. Jejich výhoda spočívá především ve vysoké paropropustnosti, součinitel difúze je kolem  1,1 až 1,3. Při použití měkkých rohoží se dají netěsná místa poměrně dobře vyplnit, v praxi dodavatelů se často tato výplň provádí dost nedbale. V případě použití vláknité izolace v deskách to vyžaduje větší pečlivost, volbu vhodných tloušťek desek a dotěsnění případných spár například PU pěnou. V každém případě by v místě pozednice nemělo dojít k zásadnímu oslabení vrstvy izolantu. Nutné je zajistit propojení parotěsných vrstev, zpravidla fólií tak, aby se zamezilo vnikání vlhkosti k pozednici.
Minerální vaty mají nevýhodu ve své nasákavosti, lze tedy použít i materiály na přírodní bázi, například rohože nebo desky z dřevité vlny, které na případnou vlhkost z interiéru vnikající do detailu reagují díky své struktuře příznivěji.
Pokud jde o akustiku, vláknité materiály jsou samozřejmě výhodnější.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice