Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.13 / dotaz č. 45099
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně zateplení podlahy nad terénem u novostavby. Existuje nějaký systém zateplení, který by se aplikoval pod základovou deskou na zhutněném zásypu, abych snížil radikálně tloušťku skladby podlahy? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
O tepelné izolaci základové desky u novostavby je nutno uvažovat již v projektu. Novostavba dává možnost použít u základové desky nejvhodnější materiály a provedení, aby základ stavby splňoval požadované vlastnosti jak tepelně-izolační, tak požadavky na izolaci proti spodní vlhkosti.
Tyto požadavky splňuje např. pěnové sklo - foamglas. Tento materiál je dodáván jako desky se součinitelem tepelné vodivosti 0,038 – 0,050 W/m.K, s pevností v tlaku 900 – 1 600 kPa. Je prakticky nestlačitelný a nenasákavý. Splňuje tak požadavek na tepelnou izolaci i na izolaci proti vlhkosti. Nevýhodou bude oproti jiným materiálům vyšší cena
Obdobně lze použít i extrudovaný polystyren XPS. Ten je dodáván rovněž v deskách a má součinitel tepelné vodivosti 0,029 – 0,038 W/m.K a pevnost v tlaku od 200 do 500 kPa. Je rovněž nenasákavý.
Potřebnou tloušťku izolačního materiálu určí projektant podle zvoleného druhu a požadavku investora tak, aby byl splněn požadavek na tloušťku desky, ale zároveň byly dodrženy tepelně izolační vlastnosti pro podlahy přilehlé k zemině, dané normou ČSN 73 0540-2, určené jako součinitel prostupu tepla a to jako požadovaná hodnota 0,45, doporučená hodnota 0,60 a hodnota pro pasivní budovy 0,22 až 0,15 W/m2.K.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.