Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.13 / dotaz č. 45100
Dobrý den, začínám s přípravou projektu NED pro výstavbu svépomocí a rozhodl jsem se pro poněkud nezaběhnuté rešení. Inspirovalo mně řešení dřevostavby, která mněla nosný dřevěný skelet a výplň mezi nosnými sloupky byly z nepálených cihel. Odbourala se tím nevýhoda nízké teplotní akumulační schopnosti objektu a objekt neměl žádné potíže s přehříváním. Já jsem se rozhodl pro obdobné řešení. Výplň mezi nosnými sloupky budou tvořit staré poctivé plné pálené cihly z bouračky položené do klasické vápeno-cementové malty (šířka zdi bude 14cm). Celý objekt bude na základových betonových patkách, které budou od sebe nejčastěji 1.8m. Zděný blok bude tedy položen rovněž na nosném dřevěném trámu. Jako způsoby fixace zděného bloku do dřeva se nabízí 1) přišroubování stavebního pásku k trámu a zapuštění do maltového lože při zdění, asi 2 pásky na lože a fixovat každé 3-4. lože; 2) místo ocelových pásku použít hřeby, které se zatlučou částečně do trámu a vyčnívající část zůstane pro maltové lože; 3) pro zlepšení fixace navíc mimo výše zvolený způsob vyfrézovat kotoučovou pilou drážky do trámů, aby malta zanesená do drážek zvyšovala pevnost fixace. Z interiéru bude vápeno-cementová omítka. Přes trámek bude připevněna armovací drátěná síť s přesahem, aby malta byla lépe fixována v oblasti dřeva. Z vnější části polystyren 20cm. Tato část konstrukce bude difuzně otevřená. Strop a podlaha bude difuzně uzavřená. Na podlaze budou dřevěné vazníky, kde ze spodní i horní strany vazníků budou OSB desky (celé to bude nad terénem), mezi kterými uvažuji položit slaměné balíky a doplnit drobné mezery vatou. Na vrchni OSB desce bude parozábrana, mirelon a betonová nášlapná plovoucí vrstva, kvůli snížení vibrací do konstrukce.

Dřevo bych nejraději zvolil modřín - má lepší pevnost a životnost než smrk. Mezi nosné sloupky a betonové patky bych vložil dubovou desku např. tl. 3-4 cm, aby zvýšená vlhkost v důsledku kondenzace nebo přenosem zbytečně nesnížila životnost nosné konstrukce z měkkého dřeva.

Pokud by k tomuhle řešení měl nějakou radu, na co si dát pozor, co a jak provést, aby nedocházelo k např. popraskání omítky nebo jiným problémům, budu moc rád, když nějakou radu dostanu nebo když mně odkážete na někoho z EKISu, kdo takové praktické zkušenosti z výstavby má.
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.

Při zakládání na patkách je třeba nepodcenit statický výpočet a průzkum podloží, aby nehrozilo nerovnoměrné sedání - to je nejčastější příčina problémů. Kromě popraskání omítek to může mít závažnější projevy, jako pokřivení rámů pro okna a dveře. Vzhledem k použití cihel bude stavba těžší, kvalitní založení je tedy o to důležitější.

Dále je třeba zajistit dobré větrání prostoru pod domem, aby nedocházelo k plesnivění podlahy zespoda. Je třeba dobře odvést dešťovou vodu, včetně vody která může třeba přitéct ze svahu při záplavovém dešti. Viz třeba tento článek:
http://www.pasivnidomy.cz/zpravy-clenu/pribeh-jedne-drevostavby-lesovna-na-flekackach-pisek.html

Při použití slámy není nutné ji kombinovat se skelnou vatou, mezery lze vycpat volnou slámou. Důležité je použít dostatečně slisované balíky. Případně lze použít slámu z velkých hranatých balíků, z nichž odloupete jednotlivé vrstvy. Doporučuje se tyto vrstvy proložit třeba papírovou lepenkou, aby se co nejvíc potlačilo proudění vzduchu ve vrstvě slámy. K použití slámy doporučuji projít si diskuse na
http://mailman.fsv.cvut.cz/mailman/listinfo/ekodum

Ke stavění ze slámy již existuje mnoho webů, kde si lze najít i kurzy stavění, např:
web www.domyzeslamyahliny.cz.

Vytvořit difuzně otevřenou konstrukci s použitím polystyrenu je poněkud obtížné (u stěn, jak uvádíte). Důležitý je nenjen návrh v detailech, ale i provedení. V konstrukci asi bude nějaké odvětrání, je důležité zajistit aby větrací otvory fungovaly po celou dobu životnosti stavby - i kvůli tomu by bylo dobré mít dokumentaci k domu a případně i nějaký "uživatelský manuál" pro případ, že stavba změní majitele.

Ke konstrukci domu tohoto typu si můžete domluvit konzultaci v Centru pasivního domu v Brně
http://www.pasivnidomy.cz/poradny-centra-pasivniho-domu.html

Přeji hladký průběh stavby a příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk