Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.1.14 / dotaz č. 45182
Dobrý den,

potřebuji radu jak nejefektivněji zateplit střechu novostavby RD. V podkroví budou obytné prostory. Krokve mají šířku 18 cm.

Děkuji
Dobrý den,
pro dosažení stále se zvyšujících požadavků na tepelnou izolaci novostaveb lze doporučit kombinovat minimálně dvě vrstvy tepelné izolace. Nejčastěji izolaci mezi krokvemi a izolaci pod krokvemi. Vrstva pod krokvemi zvyšuje nejen úspory za vytápění, ale také eliminuje vznik tepelných mostů. Tloušťku a typ tepelné izolace zvolte podle toho, jaké energetické náročnosti chcete dosáhnout.
Tloušťku tepelné izolace mezi krokvemi budete mít stejnou jako výšku krokví, ve Vašem případě to bude 180 mm. Tloušťka tepelné izolace pod krokvemi se běžně pohybuje okolo 60 - 80 mm.
U energeticky úsporných střešních konstrukcí může být tloušťka tepelné izolace pod krokvemi 120 mm a více. Tyto tepelné izolace se kotví na pomocný rošt.
Dále je na straně interiéru nutné ve střešní konstrukci vytvořit vzduchotěsnou vrstvu. Jejím účelem je zamezit nadměrnému pronikání vlhkosti ve formě vodní páry z interiéru. K vytvoření parotěsné vrstvy využijete systém, který se skládá z podstřešních fólií, parozábran a těsnících komponentů.