Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.14 / dotaz č. 45851
Dobrý den,
na stránkách tzb-info.cz jsem se dočetl, že k řízené cirkulaci teplé vody v bytovém domě je nutný souhlas všech vlastníků bytových jednotek. Je to pravda a který zákon, případně vyhláška toto stanoví? U našeho společenství vlastníků by se jednalo o vypnutí oběhového čerpadla v době od 23.00 do 04.00 hod.
Děkuji za případnou odpověď.
Vážený pane,
podle vyhlášky č. 194/2007 Sb. musí být teplá voda dodávána denně nejméně v době od 6.00 do 22.00 hod. To znamená, že tato doba může být i delší, případně může jít o nepřetržitou dodávku. Pokud se jako společenství vlastníků dohodnete, že vypnete oběhové čerpadlo od 23.00 do 04.00 hod., pak je to v souladu s vyhláškou.


Pokud se SVJ rozhodne omezit dodávku teplé vody, je to možné na základě rozhodnutí SVJ. Zákon o SVJ 72/1994 Sb.v tomto případě nestanoví, jestli je nutný souhlas všech, domníváme se, že postačí pouze souhlas 3/4 vlastníků, viz §11 odst. 5. Rozhodnutí by mělo být přijato na shromáždění vlastníků. Z nového občanského zákoníku, který platí od 1.1. 2014, vyplývá, že na shromáždění musí být přítomno tolik vlastníků, aby jejich podíl byl více než 50% podílů.

Domníváme se, že všichni členové SVJ by měli mít zajištěnou dodávku vody podle svých potřeb. Pokud se třeba někdo vrací z práce v noci, nemusí souhlasit s omezením cirkulace teplé vody. Teplá voda mu poteče i bez cirkulace, ale bude muset dlouho čekat, než odteče voda vystydlá v potrubí, ovšem vodoměr teplé vody mu bude měřit i tento neužitečný odběr.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk