Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.14 / dotaz č. 46145
Dobrý den, připravuji rekonstrukci domu asi 22let starého a proto bych chtěl poradit jak dům zateplit abych ušetřil co nejvíce za energii. Jaký máte názor na
1.zateplení střechy (podkroví): vatu nebo pěnu?
2.okna: chci skla U g=0,5, ale nevím jaké použít rámy?
3. Zateplení fasády: vatu nebo polystyren a jakou sílu?
4.Topení: 300m užitné plochy dotápět el. kotlem nebo plynem, podlahové topení nebo radiátory ?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
nejvhodnější je řešit tyto dotazy na již hotovém výpočtovém modelu stávajícího stavu objektu, kde budete vidět, kolik Vám jednotlivá opatření přináší.
Rekonstrukci pojímáte komplexně, proto nevidím důvod, proč nezažádat o dotaci v programu Nová Zelená úsporám. Součástí žádosti o dotaci
je i Energetický posudek, který Vám právě na tyto otázky dokáže odpovědět přesně, je možné namodelovat více variant atd.

Dá se samozřejmě odpovědět i takto z první vody, obecně...

1. zateplení střechy
- výhody a nevýhody jednoho nebo druhého přístupu se dočtete na webových stránkách dodavatelů. Z hlediska součinitele tepelné vodivosti lamda je stříkaná PUR pěna cca o 30% lepší tzn. je možné uvažovat se snížením tloušťky. Konkrétní tloušťku, umístění a především další vrstvy střechy musí ale navrhnout odborník, protože je nutné namodelovat přesně prostupující konstrukce - např. krokve a zejména difúzi vodních par. Obalíte-li dřevěné prvky PUR pěnou dá se velmi těžko předvídat, zda se k nim skutečně nedostane žádná vlhkost (trhliny, nedokonalá aplikace). Tato vlhkost se bude obtížně dostávat z prvků ven.
Osobně bych preferoval klasickou skladbu za použití MW mezi krokvemi a (nebo zcela) nad krokvemi. Velmi vhodný je způsob přenesení vrstvy izolace zcela nad krokve a vytvoření v podstatě nepřerušené vrstvy. - např. využití PIR, PUR desek.

2. Výměna oken
Na oknech sledujte tři parametry Ug - sklo, Uf - rám, lineární činitel prostupu tepla distančním rámečkem (řecké psí). Obecně ale chtějte po dodavateli certifikát ze zkušebny, kde je hodnota Uw - pro celé okno, pro určitý rozměr zkušebního vzorku. Počet komor je nezajímavý, význam má více úrovní těsnění. Zda využít dřevo, plast nebo kombinace opět odkazuji na webové stránky dodavatelů a na Vaše estetické požadavky. Poměrně významný parametr je propustnost zasklení pro sluneční záření do interiéru, které u zatepleného objektu hraje velkou roli - čím vyšší % tím lépe.

3. Zateplení fasády
Pokud je objekt vlhký, odstraňte zdroj vlhkosti před zateplením a nechte konstrukce dokonale vyschnout. Zateplujte až potom a není důvod nezateplovat polystyrenem. Chcete-li zodpovědět na tomto serveru opakovanou otázku na "dýchání" fasády, tak vězte, že 95% větrání a zároveň výměny vlhkosti je realizováno okny - otevřením nebo tzv. infiltrací - tedy netěsnostmi. Pokud neinstalujete nucené větrání s rekuperací, o kterém Vám doporučuji minimálně pouvažovat, tak musíte po výměně a tím utěsnění oken větrat. Tloušťka se stanovit nedá, záleží na původní skladbě zdí a Vašich požadavcích - např. dosažení na dotaci atd.

4. Zdroj pro vytápění
Topení čistou elektřinou je u běžného byť rekonstruovaného objektu velmi neekonomické. Zajímavé začíná být až u velmi nízkoenergetických budov (velká tloušťka izolací, nucené větrání s rekuperací).
Alternativou jsou všechny ostatní varianty - plynový kondenzační kotel, kotel na pelety, tepelné čerpadlo atd.
Opět upozorňuji, že je možné na zdroj získat významnou dotaci (pokud máte v současné době kotel na pevná paliva).

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
Č. oprávnění 0997













Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk