Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.14 / dotaz č. 46807
Dobrý den,

v Klatovech stavím rodinný domek (obvodové zdivo Porotherm 44 EKO+ Profi) a chci zde osadit dřevěná špaletová okna. Prosím proto o informaci, jaká je optimální šíře špalety (t.j. vzdálenost mezi vnějšími a vnitřními křídly) z hlediska maximálního akustického útlumu a také z hlediska tepelné izolace (nízké hodnoty U) celého okna. Četl jsem na internetu Váš článek ( www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/32149 ), v němž nějaké hodnoty uvádíte, ale nejsem si jist, zda jsem to dobře pochopil.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Vliv šířky mezery mezi křídly špaletového okna na tepelnou izolaci okna je velmi malý. Aby se dosáhlo vyšší tepelné účinnosti okna, je potřeba jedny z křídel osadit izolačními 2-skly nebo 3-skly. Diskuze se vede o tom, zda izolační skla na vnější nebo vnitřní křídla. Z hlediska tepelných vlastností je to lepší na vnější křídla. O tom píši ve starší odpovědi.
Akustické vlastnosti špaletového okna jsou vzdáleností mezi skly ovlivněny více. V případě klasického okna se skly tl. 4 mm je toto teoretické optimum někde mezi 12 až 15 cm. Nezávisí však jenom na vzdálenosti, ale i na tloušťkách, tedy plošné hmotnosti skel. Vyšších hodnot se tedy dosáhne použitím akustických skel, což jsou silnější, tedy hmotnější skla. Pokud bude jedna z tabulí 2-sklo, bude to zase jinak. Navíc v akustice okna hraje roli i spárová průvzdušnost, ale to především tam, kde chybí dokonalé těsnění.
Pokud budete okna pořizovat od renomovaného výrobce, bude mít okna odzkoušená ve zkušebně a početně posouzená a hodnoty U, Ug, Uf a laboratorní vzduchovou neprůzvučnost Rw.by měl vědět. V případě vyšší hlukové zátěže v lokalitě stavby se vyplatí pořídit okna s Rw co nejlepším. Bude-li špaletová okna vyrábět truhlář bez know-how zázemí velkého výrobce, pak by se mělo použít na zvýšení akustických vlastností minimálně 2-sklo akustické. Hodnoty Ug a Rw různých typů dvojskel naleznete v technických podkladech výrobců skel.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk