Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.14 / dotaz č. 46901
Dobrý den,
děkuji moc za Vaši odpověď. Potřebovala bych se ještě zeptat, zda by nešlo vypočítat spotřebu, když vím, že ten radiátor se vždy vypne ve chvíli, kdy bude v místnosti 22stupňů. Tedy že nebude topit pořád a pak se vlastně vždy zapne jen když klesne teplota.
Děkuji.
--------------------
Vážená paní,
na vaši otázku můžeme odpovědět jen odhadem. Nemáme k dispozici podrobnější údaje o vašem domu ani o tom, jak ho užíváte, jak větráte atd.
Pokud byste měla radiátor zapnutý naplno celý den, je maximální možná spotřeba 8736 kWh = cca 39 tis. Kč za elektřinu.
Tepelnou ztrátu vaší místnosti lze odhadnout na 1 až 1,5 kW (to odpovídá i velikosti radiátoru) a při běžném užívání vychází spotřeba od cca 4300 kWh do 6500 kWh. To znamená cca 19,5 až 25,5 tis. Kč za elektřinu.
Pro příští topnou sezónu si můžete pořídit elektroměr do zásuvky, kterým budete spotřebu radiátoru měřit, například takovýto:
http://www.moje-elektro.cz/elektromaterial/merici-technika/merice-spotreby/elektromer-do-zasuvky-meric-spotreby-elektricke-energie-dt22
Cena je do 500 Kč.
Pokud byste chtěla elektřinou vytápět trvale, zvažte přechod na jinou sazbu pro odběr elektřiny, kde je cena proudu výrazně nižší.
Přejeme příjemné bydlení!
K. Srdečný
Vážená paní ,
tohle opravdu nejde vypočíst bez toho, že bychom znali třeba to jak větráte - když bude otevřené okno, tak teplota z 22°C rychle klesne a radiátor zapne. Když necháte okno otevřené, bude topit a topit. To že radiátor netopí pořád, je zahrnuto v tom odhadu nižší spotřeby - uvažujeme běžné větrání.
Stejně tak ztráta tepla skrz zeď byla jen odhadnutá, kdyby byl projekt domu tak se to dá spočíst přesněji. Nicméně myslím že přesné číslo se prostě vypočítat nedá - každý člověk užívá dům trochu jinak.
Nejlepší by tedy bylo spotřebu měřit tím elektroměrem.
Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk