Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.14 / dotaz č. 46928
Dobrý den,

stavím rodinný domek a chci zde osadit dřevěná špaletová okna. Prosím proto o informaci, jaká je optimální šíře špalety (t.j. vzdálenost mezi vnějšími a vnitřními křídly) z hlediska akustické izolace (útlum zvuku nás zajímá nejvíce) a také z hlediska tepelné izolace (nízké hodnoty U) celého okna.
Pokud se chytáte osadit dřevěná špaletová okna, doporučuji především osadit vnější okno izolačním dvojsklem (minimálně rozměru 4-12-4 ale lépe s hmotnějším sklem např. 6-12-6 s výplní inertním plynem (např. argon)). Vzhledem k tomu, že se má jednat o špaletové okno, trojsklo asi nepředpokládáte použít. Parametry tohoto dvojskla výrazně zlepší jak akustické, tak tepelně-technické vlastnosti. Obecně, akustické vlastnosti konstrukce se zlepší vyšší hmotností použitých prvků a co nejlepší těsností spar (tady se ovšem musí opatrně, aby se okna dokonale neutěsnila; to by znamenalo nedostatečnou výměnu vzduchu přirozeným větráním, zvýšení vlhkosti prostředí a riziko kondenzace). V případě, že nějaký typ hluku převládá (určité frekvence, například od automobilové
dopravy), lze navrhovat okna konkrétně pro něj. Pokud jde o vzdálenost vnějšího a vnitřního okna, lze vyjít z principu, že optimální tepelně-izolační vlastnosti uzavřené vzduchové vrstvy (tj. prostor mezi okny) jsou při tloušťce cca 20mm. Lze tedy říci, že by okna měla být co nejblíž k sobě. Z konstrukčních důvodů bude vzdálenost muset být samozřejmě větší, obvykle 15-20cm. Z hlediska akustiky rozhoduje těsnost a hmotnost prvků, takže šířka špalety nemá významný vliv.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk