Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.14 / dotaz č. 47206
Dobrý den,
stavíme dům svépomocí z Ytongu 37,5cm (již nebudeme dále zateplovat fasádu),máme v hrubé stavbě osazená okna mezera mezi ostěním z Ytongu a rámem okna je zapěněná pěnou a opatřená folií (na doporučení výrobce, která je paropropustná a zabraňuje vzniku plísní a ochrání pěnu)teď začínáme řešit vnitřní omítky, vím, že zvenku se k zateplení okolo okna používá extrudovaný polystyren, máme ho použít i zevnitř, jaká by měla být jeho síla, , máme použít při nanášení omítky na vnitřní straně APU lišty? Děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Z vnější strany již máte patrně omítky ostění a řešení připojovací spáry okna řešené a hotové. Uvádíte použití paropropustné fólie na vnější uzávěr spáry. Tato fólie má umožnit odvětrání vlhkosti z oblasti PU výplně a zároveň chránit před deštěm z exteriéru, její použití je správné. I přesto, že se obvodová stěna Ytong nezatepluje, ostění by se zateplit mohlo, například materiálem Multipor, který je Na podobné bázi jako Ytong, je ale možno použít i jiný izolant Zmenší to tepelný most v osazení okna. Nároží je pak potřeba vyztužit rohovými profily a síťovinou. Rozhodně by měla být izolace z XPS pod parapetem, alespoň 4 cm.
Zevnitř již zateplení extrudovaným polystyrénem být nemusí, pokud je zvenčí. Někdy se dělá obložení špalety z XPS kolem 4 cm v celé šířce špalety. Nicméně doplněním izolantu na vnitřní špaletu se také nic nezkazí, běžně se ale nedává.
Použít se měl vnitřní uzávěr připojovací spáry – obvykle se dává pásek z parotěsné fólie, který má funkci parozábrany, zabraňuje vnikání vzdušné vlhkosti do spáry. Pokud je okno již osazené, je otázkou, jak to doplnit, páska by se musela lepit z čela na rám a překrýt APU lištou.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk