Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.14 / dotaz č. 47271
Dobrý den.
Prosím o radu. Vybudoval jsem FVE na střeše a štítě RD 6,72 kW.Je osazen 3f měnič 5,5kW. Do provozu byla uvedena v 5/2013 formou zeleného bonusu. Elektrárna vyrobyla za leden 320 kW a za únor 630kW .Nejvyšší .V prosinci jsem namontoval Watrouter. Na vytápění domku požívám splynovací kotel na dřevo Verner 25kW.V kotelně mám umístěny nádrže 2 x 750L.Do každé nádrže mohou být namontována dvě suchá topná tělesa a zajímalo by mne jakého příkonu.Rád bych využil FVE k nahřívání nádrží a v případě nedostatku výkonu bych dotápěl kotlem.
Proto se chci zeptat:
Jak nejlépe využít FVE zelený bonus?
Zda je lepší celou výrobu prodat a nebo spotřebovat?
Jak propojit kotel s dvěma nádržemi?(schéma)
Jakou použít regulaci?
Nápad použít do sestavy tepelné čerpadlo vzduch - voda je asi nesmysl?
Nevím si už rady.
Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den a děkuji za Váš obsáhlejší dotaz.

Zelený bonus Vám bude poskytován provozovatelem distribuční sítě (EON) na základě smlouvy o provozu fotovoltaické ekektrárny. A to i na elektrickou energii, kterou spotřebujete pro vlastní potřebu. Podle výkonu instalovaného plynového kotle - 25 kW – a výkonu FVE 6,72 kW je zřejmé, že v zimě a v přechodných obdobích ( jaro, podzim) bude převážná část vyrobené elektřiny spotřebována na ohřívání obsahu akumulačních nádrží. V letním období pak bude el. energie dodávána do sítě za podmínek dojednaných s odběratelem (EON).
Namontování elektrických topných těles do akumulačních nádrží, která budou vytápěna elektřinou z FVE je možné. Podle výkonu instalované FVE by elektrická topná tělesa měla mít výkon odpovídající výkonu FVE, např. 2 x 3 kW.
Je možné i namontování el.topných těles vyššího výkonu, připojených na rozvodnou síť a vytápět celý dům elektřinou z akumulačních nádrží při odběru ze sítě v cenách stanovených dodavatelem (elektrické akumulační vytápění, sazba D 25d nebo D 26d). Případně zbývající část energie potřebnou k vytápění získávat spalováním plynu v instalovaném kotli.
Připojení tepelného čerpadle vzduch-voda do otopné soustavy je rovněž možné. Je ale nutno uvážit, že využití tepelného čerpadla pouze pro otop by bylo vzhledem k pořizovacím nákladům neekonomické. Tepelné čerpadlo by bylo nutno využívat i pro ohřívání (předehřívání) vody pro užitkové účely a to celoročně.
Schema propojení kotle s nádržemi, připojení tepelného čerpadla a návrh regulace takovéto otopné soustavy je mimo možný rozsah bezplatného poradenství. Toto musí zpracovat projektant- topenář.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce



Stanovisko ke „Smlouvě o poskytování služeb spojených s provozem a údržbou domovní výměníkové stanice“.

Stanovisko ke „Smlouvě o poskytování služeb spojených s provozem a údržbou domovní výměníkové stanice“ bylo zpracováno podle objednacího listu majetkového odboru města Strakonice č. 140/12/7 ze dne 21.11.2012.

K uvedeným částem jmenované smlouvy uvádím následující stanovisko:

K tvrzení uvedeném v názvu smlouvy: …......podle §76 odst. 3 zákona č. 458/2000 Sb.,energetický zákon
Zákon 458/2000 Sb. ze dne 28 listopadu 2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon) stanoví v uváděném § 76 odst.(3)

(3) Smlouva o dodávce tepelné energie musí obsahovat pro každé odběrné místo

a) výkon, množství, časový průběh odběru tepelné energie a místo předání,
b) základní parametry dodávané a vracené teplonosné látky, kterými jsou teplota a tlak,
c) místo a způsob měření a náhradní způsob vyhodnocení dodávky tepelné energie, dojde-li k poruše měřicího zařízení, a dohodu o přístupu k měřicím a ovládacím zařízením,
d) cenu tepelné energie stanovenou v místě měření, termíny a způsob platby za odebranou tepelnou energii včetně záloh,
e) při společném měření množství odebrané tepelné energie na přípravu teplé vody pro více odběrných míst způsob rozdělení nákladů za dodávku tepelné energie na jednotlivá odběrná místa včetně získávání a ověřování vstupních údajů pro toto rozdělování,
f) v případě, že z odběrného místa jsou zásobovány tepelnou energií nebo teplou vodou objekty nebo části objektů různých vlastníků, kteří uzavírají smlouvu o dodávce tepelné energie, způsob rozdělení nákladů mezi ně.

Uvedená smlouva není smlouvou o dodávce tepelné energie, ale jak je i z jejího názvu zřejmé je smlouvou o poskytování služeb spojených s provozem a údržbou domovní výměníkové stanice.
Obchodní firma Yvett s.r.o. není dodavatelem tepelné energie, tím je Teplárna Strakonice. Smlouva proto neobsahuje a ani nemůže obsahovat údaje uvedené v citovaném odst. (3) § 76 zákona č. 458/2000 Sb. v platném znění pod body a) až f).

Článek 4: „Předávací místo je hned za oběhovým cirkulačním čerpadlem jednotlivých odběratelů“.
Předávací místo tepelné energie je tam, kde tepelná energie přechází z majetku dodavatele do majetku odběratele. Je možno jej definovat např. jako vstupní popř. výstupní přírubu uzavíracího ventilu apod. Definice uvedená ve smlouvě je proto nepřesná.

Článek 5: Před zahájením topné sezony, zpravidla v září................ Náklady na odběr tepelné energie se kalkulují v souvislosti s cenovými rozhodnutími Energetického regulačního úřadu v ročních intervalech, tj. od. 1.1 do 31.12 příslušného roku. Stejně jsou účtovány náklady na odebranou el. energii, vodu případně i další. Vzhledem ke změnám cen, většinou uplatňovaných za kalendářní rok a změnám DHP není účování nákladů za topnou sezonu používáno
Odběratel se zavazuje zaplatit dodavateli za dodávku tepelné energie na výše uvedený účet ….....
Obchodní firma Yvett s.r.o. není dodavatelem tepelné energie. Úhrada dodávky tepelné energie je předmětem smlouvy mezi dodavatelem, tj. Teplárnou Strakonice a odběratelem, tj. Městem Strakonice. Je také Teplárnou pravidelně fakturována. Požadavek úhrady za dodávku tepelné energie na účet firmy Yvett s.r.o. nemá žádné opodstatnění.


2

Zařízení v majetku vlastníků domu Velké náměstí 141 a Velké náměstí 142, u kterých náklady na
opravy si platí jednotliví vlastníci ve výši 100 %. ................
Opravy zajišťuje obsluhovatel na základě potvrzeného souhlasu odběratele

– rozvod teplé vody do svých objektů za hranicí oběhového čerpadla

Pokud obsluhovatel zajišťuje opravy rozvodů teplé vody do svých objektů, nemusí mít k tomuto souhlas odběratele.

II Kalkulace ceny služby.
Zde je nutno uvádět, zda se jedná o kalkulaci předběžnou, sestavenou z předpokládané výše nákladů, nebo kalkulaci výslednou, sestavenou ze skutečně vynaložených a doložitelných nákladů.
Uvedená kalkulace ceny služby pro r. 2012 i pro r. 2013 je kalkulací předběžnou
Položka uvedená pod bodem 4. Ostatní náklady není blíže určena.

Příloha č. 1 ke smlouvě o poskytování služeb s provozem a údržbou výměníkové stanice č. 12001 ze dne 15.11.2012.

Proměnné náklady:
2. elektrická energie: účtována podle poměru poměrových odečítacích hodin, rozpočítává se do objektů dle spotřeby páry
3. technologická voda: účtována podle poměru poměrového odečítacího měřidla, rozpočítává se do objektů dle spotřeby páry
Uvedená měřidla (elektroměr, vodoměr) patrně nejsou poměrovými ale fakturačními měřidly

Stálé náklady:
1. Mzdy: rok 2012: Poduška 1 200,- Kč
Hrabáková 1500,- Kč,-
Je nutno uvést, zda se jedná o mzdu měsíční nebo roční.

Mzdy rozpočítány mezi oba objekty každý jednou polovinou nákladů.
Podle vzorové kalkulace ceny tepla, pravidelně uváděné v rozhodnutích Energetického regulačního úřadu, se stanovuje výsledná cena tepelné energie z celkových oprávněných nákladů a množství dodaného tepla. Úhrada připadající na každého z odběratelů se pak stanoví jako násobek ceny a odebraného množství. Přesto, že uvedená kalkulace náklady na odebranou tepelnou energii neobsahuje, měl by se náklad na provoz a údržbu výměníkové stanice, připadající na každého z odběratelů, stanovovat stejným způsobem.

Ve stanovení podílu obou odběratelů je matematická chyba v součtu mezd

2. Oprava a údržba: Jedná se o drobné opravy a údržbu do 500 Kč,- za měsíc........promazávání, opravy těsnění, ucpávek, čištění, úklid.
Z uvedeného není zřejmé, zda se jedná o úhradu obsluhovateli za uvedené práce, nebo o úhradu prostředků k provádění uvedených prací, na př. za olej, těsnění, čistící prostředky a pod.
Uvedené práce (promazávaní, opravy těsnění, ucpávek, čištění, úklid) jsou většinou náplní pracovní činnosti obsluhovatele a měly by tedy být již zahrnuty ve mzdě. Protože mzda je vyplácena na základě dohody o provedení práce, měla by tato dohoda obsahovat podrobnou náplň pracovní činnosti obsluhovatele.


3

Pokud by se jednalo o úhradu prostředků k provádění uvedených prací, nelze tento náklad stanovit paušální částkou, ale každou položku je nutno doložit účetním dokladem (účet, paragon a pod).

Dodávání tepelné energie z výměníkové stanice více odběratelům je naprosto běžnou záležitostí. Vždy se ale řídí podmínkami stanovenými v cenových rozhodnutích Energetického regulačního úřadu vydávaných vždy pro příslušný rok.
Vždy je ale provozovatel výměníkové stanice současně i dodavatelem tepelné energie, jejíž cenu kalkuluje a účtuje podle oprávněných nákladů a výše dodávky.
V tomto případě však provozovatel výměníkové stanice není dodavatelem tepelné energie. Je dodavatelem služeb spojených s údržbou a provozem výměníkové stanice. Podíl nákladů obou odběratelů na celkových nákladech je nutno stanovit smluvně. Smlouva by měla odpovídat podmínkám stanoveným v cenových rozhodnutích Energetického regulačního úřadu, shodně s dodávkami tepla z z výměníkových stanic, kdy provozovatel výměníkové stanice je současně i dodavatelem tepelné energie.
Dále smlouva neuvádí možnost a podmínky přístupu odběratele k vlastním instalovaným technologickým zařízením a k měřícím přístrojům
Vzhledem k uvedeným nepřesnostem by bylo vhodné smlouvu o poskytování služeb spojených s provozem a údržbou domovní výměníkové stanice upravit podle uvedených připomínek.

Nejlepším řešením je však dodávka tepelné energie do obou objektů ze dvou zcela samostatných výměníkových stanic. Takovéto řešení umožňuje provozovat výměníkové stanice podle požadavků vytápěných objektů na časový průběh, kvalitu a i na cenu dodávky tepla.


Č.Budějovice 2.12.2012


Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce