Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.14 / dotaz č. 47370
Dobrý den, v rodinném domě máme vytápění a ohřev vody řešen plynovým kotlem Protherm Panther, ventilem se automaticky přepíná výstup vody z kotle buď do topení nebo na ohřev vody v zásobníku TUV. Topení je zapínáno prostorovým termostatem plus máme venkovní čidlo pro beta-regulaci.
Vše funguje dobře, ale uvažuji o doplnění soustavy o elektrický kotel (cca 10KW), který by byl využit v případě potřeby (výpadek plynu). Na el. síť jsme připojeni 3x25A.
Existuje nějaký doporučený způsob pro zapojení dvou kotlů? Stačí když současně pojede vždy jen jeden, s ručním přepínáním. Lze zařídit aby se el. kotel vypl při současném zapnutí jiných spotřebičů a riziku překročení celkového proudu 25A?
Předpokládám, že celkové náklady by mohly být přijatelné i kvůli možností začít využívat nízký tarif na elektriku. Předem díky za podněty a připomínky.
Vážený pane,
můžete samozřejmě vybavit objekt dvěma kotli. Kotle by měly být zapojeny paralelně. Pokud je budete ovládat ručně, bude to jednodušší než instalovat regulaci sledující který kotel je aktuálně v provozu. Je otázka, zda pro druhý kotel budete moci využít stávající čidlo venkovní teploty a prostorový termostat. Závisí to na konkrétních typech, zda umožňují připojit výstupy na více zařízení (kotlů). Možná bude jednodušší pro druhý kotel instalovat vlastní čidlo venkovní teploty i prostorový termostat.

Připojení 3x25 A vám umožní připojit až 16 kW. Musíte samozřejmě odečíst příkon již instalovaných spotřebičů. Regulátory, které vám umožní spínat spotřebiče podle priority, se používají v průmyslu nebo větších budovách. Zařízení pro domácnost bohužel neznám, ale firmy zabývající se elektro regulací vám jistě nabídnou nějaké řešení, např. obdobné jaké se využívá pro tzv. hlídání 1/4 hodinového maxima odběru. Náklady budou několik tisíc Kč.

Pro přiznání sazby pro el. vytápění D45 musíte splnit podmínku: Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě.

Jak se vám změní náklady na elektřinu si můžete spočíst zde:
http://kalkulator.eru.cz/

Cena elektřiny v nízkém tarifu (pro vytápění) je v současnosti cca 2,30 Kč/kWh. Cena tepla ze zemního plynu je cca 1,9 Kč/kWh.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk