Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.14 / dotaz č. 47384
Dobrý den,

musí majitel kupujícímu doložit Průkaz energetické náročnosti pro dům, který je starý 100 let, je ve velmi špatném technickém stavu (velmi pravděpodobně je určený k demolici), dlouho se v něm nebydlelo, není tam zavedeno topení, okna jsou rozbitá, podlahy jsou špatné, dům je vlhký, ... a kupující tento dům kupuje jako součást pozemku, o který má zájem s tím, že tento dům odstraní bez jakékoliv rekontrukce?

Co když kupující kupuje takovýto dům za účelem demolice a na jeho místě postaví dům nový? Musí majitel kupujícímu doložit Průkaz energetické náročnosti i v takovémto případě? Mělo by v kupní smlouvě být zaneseno, že se jedná o dům určený k demolici z důvodu ochrany prodávajícího?
Dobrý den,

odpovědi na některé složitější otázky týkající se zákona 406/2000 Sb. v aktuálním znění jsou prezentovány na www.mpo.cz následující cestou:
Energetika a suroviny (odkaz v menu vlevo)
Energetická legislativa (odkaz v menu vlevo)
Často kladené dotazy k zákonu č. 406/2000 Sb.

Odpověď na Váš dotaz je obsažena v dotazu č. 33, který níže cituji:

33. Jak přistoupit k vybydleným objektům při jejich prodeji, kde záměrem kupujícího je získat pozemek a objekt bude zřejmě odstraněn?

Ustanovení § 2 písm. p) týkající se základních pojmů, uvádí, že budovou pro účely zákona se rozumí nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí.

V případě, že se jedná o výše popsanou budovu, vyplývá povinnost vlastníkovi nemovitosti zpracovat PENB ze zákona.

V případě, že se jedná o budovu, která nesplňuje výše uvedenou podmínku (ruiny, objekt bez rozvodů topení), povinnost zajistit zpracování PENB vlastníkovi nemovitosti ze zákona nevyplývá.

Stavby, které jsou neopravitelně poškozené, zčásti chybí nebo schází úplně obvodové stěny nebo střecha, nejsou považovány za funkční budovy resp. budovy ve smyslu § 2 odst. 1, písm. p) zákona č. 406/2000 Sb. ani podle katastrálního zákona. Vlastníkovi takovýchto staveb nevzniká povinnost zpracovat průkazy energetické náročnosti k těmto stavbám ve smyslu § 7a odst. 2 zákona č. 406/2000 Sb. /konec citátu/

Jestliže Váš objekt splňuje výše uvedenou definici ruiny bez topení, dle citovaného výkladu nemáte povinnost při prodeji zajistit zpracování PENB. Přesto si Vás dovoluji upozornit na informaci obsaženou v úvodním odstavci výše uvedeného dokumentu.

Text kupní smlouvy konzultujte s realitní nebo advokátní kanceláří.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk