Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.4.14 / dotaz č. 47386
Dobrý den, můj dotaz se týká zpracování PENB pro dvě budovy v majetku obce - sokolovna a kulturní dům, které spolu těsně sousedí a mají různé číslo parcelní a popisné. Problém je v tom, že objekty se prolínají, tedy některé místnosti kulturního domu zasahují do budovy sokolovny. Jedná se o cca 200 m2 kulturního domu z celkové energetické vztažné plochy sokolovny 1100m2. Je možné provést PENB společný pro obě budovy?Děkuji
Vážený pane,
běžný postup je ten, že pro každou budovu, která je zapsaná v katastru (má vlastní číslo popisné a vlastní pozemek a může mít jiného vlastníka) se zpracovává samostatný PENB. Pokud se budovy prolínají, měl byste v PENB sokolovny definovat zvláštní zónu pro místnosti kulturního domu, které se užívají v jiném režimu než další části budovy. Na druhou stranu, pokud prohlásíte sokolovnu a kulturní dům za jednu budovu, pak asi můžete zpracovat jeden společný PENB. Upozorňuji, že jde pouze o náš názor, zákon může vykládat jedině soud (nikoli ministerstvo SEI, advokát nebo jakýkoli jiný subjekt).

Zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. uvádí: "budovou [se rozumí] nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí".

Obdobně katastrální zákon č. 256/2013 Sb. uvádí definici: "budovou [se rozumí] nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí.

Tyto definice splní i dvě vzájemně propojené budovy.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný