Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.14 / dotaz č. 47405
Dobrý den, bytový dům k pronájmu se nachází v MPR. Musí mít energetický štítek nebo doložené faktury? Popřípadě do kdy je výjimka na dokládání faktur a od kdy musí mít vždy štítek?
Dále když mám RD dům k pronájmu a stále každoročně něco měním okna, další rok dveře, atd. a tak postupně, a stále předkládám nájemníkům kopie faktur za energie. Od kdy nejpozději musím mít jen štítek ať ho nedělám každý rok po změnách v zateplení. Děkuji
Vážený paní,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz resp. dotazy.
Pokusím se na ně přehledně odpovědět a přidat pár odkazů a informací navíc. Bohužel z vašeho dotazu nejsou některá podstatná fakta zřejmá nebo nejsou uvedena.
Vycházím z předpokladu, že jste vlastníkem uvedených nemovitostí, jak bytového, tak rodinného domu.


BYTOVÝ DŮM

To, že se bytový dům nachází v MRP, případně je kulturní památkou, není rozhodující. Povinnost nechat zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) se týká i těchto budov. Tyto budovy však mají výjimku v rámci § 7 odstavec (5), který upravuje požadavky na energetickou náročnost budovy, resp. uvádí výčtem ustanovení odstavců, které u těchto budov nemusí být splněny. Jak už jsem uváděl, netýká se to povinnosti zpracovat PENB.

Důležitým parametrem pro zjištění povinnosti vypracovat PENB je tzv. energeticky vztažná podlahová plocha objektu (viz níže). Při prověření povinnosti zpracovat PENB je nutno vycházet ze dvou hledisek.

1) Průkaz je nutné v prvé řadě nechat zpracovat při výstavbě nových budov nebo při větších změnách budov již dokončených, a pro bytové domy nebo administrativní budovy dle následující legislativy.
V zákonu č. 406/2000 Sb. uvádí § 7a) Průkaz energetické náročnosti v odstavci (1), následující: „Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinen zajistit zpracování průkazu pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy:
1. s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 500 metrů čtverečních do 1. ledna 2015,
2. s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1 000 metrů čtverečních do 1. ledna 2017,
3. s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 1 000 m metrů čtverečních do 1. ledna 2019,


2) Je průkaz energetické náročnosti budovy potřeba nechat zpracovat v případě prodeje a pronájmu nemovitostí a jednotek dle typu transakce.
Při (1) prodeji budovy nebo ucelené části budovy, (2) pronájmu budovy a (3) prodeji jednotky od 1. 1. 2013.
Při (1) pronájmu ucelené části budovy a (2) pronájmu jednotky od 1. 1. 2016

Jak je vidět, povinnost se liší v závislosti na typu obchodní transakce.

Poznámka: energeticky vztažná podlahová plocha - vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy


RODINNÝ DŮM
Pro rodinný dům platí stejná pravidla jako jsou uvedena výše. Zde je nutno rozlišovat, zda se jedná o pronájem budovy (tedy rodinný dům má jeden byt a ten je pronajímán), pak platí povinnost zpracovat PENB od 1. 1. 2013, v případě pronájmu ucelené části budovy či pronájem jednotky platí povinnost od 1. 1. 2016. Energetická třída musí být vyznačena také v inzerci na pronájem (je-li inzerováno).

Možnost nahradit PENB pomocí faktur za poslední 3 roky upravuje §7a v odstavci 7:
„Pokud vlastníkovi jednotky (definice „vlastníka jednotky“ je uvedena v zákonu č. 72/1994 Sb. v části první, § 3 odstavec 1; vlastník budov, spoluvlastník domu a vlastník jednotek = vlastník jednotky) nebyl na písemné vyžádání předán průkaz podle odstavce 1 nebo 2, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za uplynulé 3 roky; v tom případě pro něj neplatí povinnost podle odstavce 3 písm. c).“

Z toho lze dovodit, že lze PENB nahradit fakturami za energie za poslední 3 roky provozu jen při prodeji jednotky (bytu). Pronajímáte-li rodinný dům jako celek, nelze průkaz energetické náročnosti nahradit fakturami a PENB musíte mít k datu pronájmu.
Použít faktur by šlo pouze v případě, kdybyste pronajímala jen část rodinného domu (tedy pronájmu ucelené části budovy). Pak musíte PENB mít zpracován od 1. 1. 2016.

Ještě jeden dodatek k problematice. V roce 2013 byla navržena novela zákona 406/2000 Sb., která měla upravit §7a odstavce 7 tak, aby bylo možné faktury použít. Podle informací, které mám k dispozici, však bylo projednávání sněmovního tisku ukončeno a úprava nevstoupila v platnost. Více informací v odpovědi na dotaz v poradně i-EKIS: https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/40930.

Jen pro úplnost existují následující výjimky z povinnosti opatřit si průkaz energetické náročnosti v daných termínech a situacích pro:
- budovy s energeticky vztažnou plochou do 50 m²
- kostely, mešity, chrámy
- chaty a chalupy
- průmyslové a zemědělské budovy se spotřebou do 700 GJ

Jak je vidět, nejedná se o zcela jednoduchou problematiku a je nutné si pečlivě stanovit, jaký konkrétní případ se týká právě Vás. V první sledu máte jako vlastní nemovitostí povinnost nechat zpracovat PENB při prodeji a pronájmech, v druhém sledu pak povinnost vyplývá z tzv. energeticky vztažné podlahové plochy.

Přikládám ještě několik užitečných odkazů k dané problematice:
http://www.prukaznadum.cz/assets/files/02_infolist_kdy.pdf - základní přehled informací
http://www.prukazybudov.cz/ - přehledná grafika s možností volby dle typu budovy s informacemi o povinnostech s ohledem na PENB
http://www.prukaznadum.cz/ - zde najdete pěknou tabulku, kde je možné si pomocí zaškrtávání ověřit povinnost zpracovat či nezpracovat PENB pro daný typ objektu a obchodní transakce

Snad Vám tyto informace pomohou se v problematice zorientovat.

S poděkováním za využití této bezplatné poradenské služby EKIS MPO srdečně zdraví


Ing. Libor Lenža, energetický poradce
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí
EKIS MPO