Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.14 / dotaz č. 47431
Dobrý den, mám dotaz k nutnosti zpracování PENB a k dodržení požadavku na energetickou náročnost při provádění zateplení objektu pro dopravu. Dle našeho názoru bychom měli průkaz zpracovaný mít,dle projektanta ne. Jeho vyjádření přikládám:
Objekt má uvedený způsob využití jako stavba pro dopravu. Podle ustanovení § 2 odst. 1 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ve znění zákona č. 350/2012 Sb. je tento typ stavby chápán jako stavba dopravní infrastruktury.
Z tohoto důvodu se na tento typ stavby nevztahují požadavky, které jsou kladeny na pozemní stavby podle prováděcí vyhlášky č. 499/2006 Sb. ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb., o dokumentaci staveb, která upravuje požadavky na nutnost doplnění projektové dokumentace o PENB. Vyhláška č. 499/2006 Sb. ve znění vyhlášky č. 62/2013 Sb. , v ustanovení § 1 odst. 3, uvádí, že se nevztahuje na rozsah a obsah projektové dokumentace pro stavby letecké, stavby drah a na dráze včetně zařízení na dráze, stavby dálnic, silnic, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací podle § 194 písm. c) stavebního zákona.
Jak to tedy je?
Děkuji za odpověď a vysvětlení.
Dobrý den,
zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (dále jen průkaz) upravuje zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, ve znění pozdějších změn (dále jen zákon). Neznám přesné parametry, konstrukční řešení, využití a způsob vytápění předmětného objektu apod., ale pokusím se charakterizovat požadavky dle zákona. Tam je v §7 odst. 2) uvedeno, že stavebník je při větší změně dokončené budovy povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy dle prováděcího právního předpisu, tedy dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy (dále jen vyhláška). Splnění požadavků na energetickou náročnost budovy dokládá stavebník průkazem a je jedno, zda stavební úpravy podléhají nebo nepodléhají stavebnímu povolení nebo ohlášení. Za větší změnu dokončené budovy dle zákona je míněna změna budovy na více než 25% celkové plochy obálka budovy, tedy suma ploch, která se rovná součtu ploch obvodových stěny, výplní otvorů, střech a dalších ochlazovaných konstrukcí, např. strop do suterénu, podlaha na terénu apod.
Výjimky dle zákona, kdy stavebník není povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy (nedokládá průkaz), jsou uvedeny v §7 odst. 5) a jsou to tyto případy:
a) budovy s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50m2,
b) kulturní památky, objekty v památkové zóně apod., podrobnější polis viz zákon,
c) budovy bohoslužeb a pro náboženské účely,
d) u staveb pro rodinnou rekreaci,
e) u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ/rok.

Pokud se tedy svou charakteristikou váš objekt shoduje s bodem a) nebo e), pak průkaz není třeba dokládat, tedy ani vypracovávat.
Dalším případem je, pokud se na objektu provádí jiná než větší změna dokončené budovy. Tedy změny probíhají na méně než 25% celkové plochy obálky budovy. V takových případech nemusí být průkaz vypracován, ale opatření musí být provedená na doporučené úrovni součinitele prostupu tepla „U“ dle ČSN 73 0540 Tepelná ochrana budov, část 2.

Pokud vámi uvažované stavební úpravy podléhají stavebnímu povolení nebo ohlášení, pak bych tuto záležitost probral na příslušném SÚ. Ochrannou ruku nad dodržováním ustanovení zákona a vyhlášky drží Státní energetická inspekce (SEI). Takže v případě, že by objekt byl specifický a přetrvávala by nejistota, pak doporučuji toto konzultovat na SEI.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk