Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.14 / dotaz č. 47511
Dobrý den!
Chci se zeptat jaký je rozdíl součinitelů prostupu tepla mezi plnou cihlou a cihlou typu-Biskupický blok?
Děkuji.
Dobrý den,
Jen pro vysvětlení pojmů.
Součinitel prostupu tepla je údaj, který je určen tloušťkou zdiva. Tepelně technické vlastnosti materiálů se udávají hodnotou součinitele tepelné vodivosti. Pro různé tloušťky stejného materiálu tedy vychází různé součinitele prostupu tepla.
Na Vaši otázku se mi bohužel špatně odpovídá. Cihelna v Biskupicích byla zrušená a nejdou dohledat technické údaje. Jestli mám správné informace od pamětníků, Biskupický blok byl cihelný voštinový – děrovaný blok, který se zdil na tloušťku 400 mm (jaké byly jeho přesné rozměry, se mi bohužel nepodařilo zjistit).
Další věc, co ovlivňuje součinitel prostupu tepla je způsob výstavby. V době kdy se používaly Biskupické bloky se moc neřešilo dodržování technologických postupů. Často nakonec vzniklo směsné zdivo s kombinací plných cihel, škvárových bloků apod. Nebylo ani výjimkou, že blok se postavil na stojato.
V dotazu nejsou uvedeny tloušťky zdiva, ale budu vycházet z předpokladu, že chcete srovnat stěnu z plných cihel o celkové tloušťce 450 mm a stěnu z voštinových cihel tl. 400 mm.
Součinitele prostupu tepla obou stěn budou srovnatelné s hodnotou cca U = 1,4 W/m2K. Tento údaj berte jako informativní.

S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín
Téma:  Ostatní
tisk