Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.14 / dotaz č. 47566
Dobré odpoledne vážení,
chtěl bych se na vás obrátit s dotazem. Než jsem si namontoval FVE o výkonu 12,74kW na střechu stávajícího RD tak jsem měl přibližně roční spotřebu el.energie 3MWhod., po provedené montáži FVE (část vyrobené el.energie prodávám energetice a část spotřebovávám pro svoji spotřebu RD) na střechu RD jsem zjistil, že místo aby mě celková spotřeba el.energie klesla tak mám nárůst celkové roční spotřeby el.energie o zhruba 40% na 4,2MWhod.?? To mě docela zarazilo a nevím jaký je pravý důvod takového skokového navýšení spotřeby el.energie? Nevíte prosím co by mohlo takové zvýšení spotřeby el.energie po montáži FVE způsobovat? Nesetkali jste se někdy s takovým problémem?
Děkuji vám za případné odepsání a odpověď jak řešit tuto vzniklou situaci?
Vážený pane,
některé typy střídačů FVE vyžadují trvalé napájení - i v noci. Při příkonu cca 200 W je roční spotřeba cca 1700 kWh, z toho jen část pokryjete z FVE. Podívejte se do dokumentace k FVE, jaký odběr má váš střídač (lepší střídače mají odběr třeba jen 1 W).
Další možností je chyba v zapojení, kdy elektroměr měří něco co nemá - to na dálku nelze posoudit. Doporučil bych vám obrátit se na dodavatele FVE a zkontrolovat zapojení.
Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný