Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.14 / dotaz č. 47647
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně klimatiačních systémů. V nově rekonstruovaném Domově důchodců máme chlazení místností, větrání přetlakovým způsobem pomocí společné přívodní jednotky (Dospel)a pak větrání jenom pomocí ventilátorů. Počítají se do klimatizačních systémů jednotky (např. Dospel) k větrání místností přetlakovým způsobem? Nebo pouze chladící systémy? Děkuji, za pokud možnou rychlou odpověd.
Vážený pane,
pokud vám jde o hodnocení velikosti klimatizace z hlediska povinné kontroly podle zákona č. 406/2000 Sb., pak je rozhodující velikost jednotlivých klimatizačních zařízení.
Podle zákona je povinnost podrobit kontrole klimatizační zařízení s výkonem nad 12 kW. Klimatizace je zařízení které upravuje teplotu a případně vlhkost vzduchu. V praxi jde obvykle jde jen o chlazení vzduchu. Pokud tedy jde o zařízení pouze pro větrání, kde se vzduch neohřívá nebo neochlazuje (případně zvlhčuje/odvlhčuje), pak to není klimatizace.
Jmenovitým chladicím výkonem klimatizačního systému se podle zákona rozumí jmenovitý příkon pohonu zdroje chladu udaný výrobcem (najdete ho na štítku zařízení).
Ve vašem případě tedy musíte zajistit kontrolu jednotek s (chladicím) výkonem 12 kW. Jde-li o decentrální jednotky, obvykle s takto vysokým výkonem nesetkáte. U centrálního zdroje chladu je kontrola povinná také u zařízení nad 12 kW. Není rozhodující, zda jde o větrání přetlakovým nebo podtlakovým systémem.
Shrnuto: zkontrolujte u všech chladicích systémů štítek a je-li výkon na štítku nižší než 12 kW, nemusíte kontrolu provádět.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk