Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.14 / dotaz č. 47678
Dobrý den, jsme SVJ, panelový dům, 92 bytů v 8 podlažích. Ráda bych věděla, jakým způsobem můžeme spočítat míru úspory nákladů při nočním vypínání cirkulace teplé vody (1.00 - 5.00 hod). Jsme rozděleni na dva tábory, z nichž jeden tvrdí, že úspora při vypnutí žádná není a druhý, že značná. Jak to objektivně vyřešit ?
Děkuji velice a zdravím

Vážená paní,
ztráty tepla v cirkulačním potrubí závisí na kvalitě izolace rozvodů. Často je izolace nedostatečná, zejména plastové rozvody jsou mnohdy izolovány málo nebo vůbec, protože instalatéři mají pocit že plastovou trubkou teplo neutíká. V praxi jsou ztráty v rozvodech 30 až 50% celkové spotřeby tepla pro ohřev vody.
Vypínání cirkulace v noci (např. od 23 h do 05 h) může významně ztráty snížit. Dobu vypínání cirkulace je třeba dohodnout s uživateli domu.
Úsporu vypínáním lze spočíst, pokud je známa délka rozvodů a jejich izolace. Odhadem může vypínání cirkulace přinést úsporu 10% i více.
Objektivně lze úsporu zjistit třeba tak, že zavedete vypínání cirkulace na určité období (např. 2 měsíce) a porovnáte spotřebu v tomto období se spotřebou v předchozích měsících. Podmínkou je, aby byla měřena dodávka tepla pro ohřev vody. Pokud by bylo nutno instalovat měření, jsou náklady cca 30 tis. Kč.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk