Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.14 / dotaz č. 48164
Dobrý den,
potřebuji poradit s rekonstrukcí podlahy kuchyně ve staré nepodsklepené chalupě. Chybí izolace zdiva, zvenku je provedeno obkopání základů s drenáží a nopovou fólií. Do kuchyně chceme dát dlažbu s teplovodním topením. Prosím o radu se skladbou podlahy a je-li nutná izolace IPOU. Na dno výkopu chceme dát štěrk, na to děrovanou PVC hadici s odvětráním do půdních prostor, pak beton, dále EPS 16 cm, pak beton s kari sítí a teplovodní systém s dlažbou. Máme ještě udělat vnitřní zateplení? Chalupa není celoročně obývaná, mám obavy, aby se netvořila plíseň za kuchyňskou linkou.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
ve Vašem případě bych doporučil založení drenážní trubky po obvodu zdiva z vnitřní strany a obsypání štěrkem. Dále provést zhutnění štěrkového lože a přebetonování základní desky tl. 5-7 cm.
U obvodových stěn provést sejmutí stávající omítky do cca 20 - 30 cm nad definitivní podlahu.
Po vyschnutí betonu provést penetraci desky a natavení hydroizolace s tím, že bude vytažena i na obvodové stěny cca do 20 cm nad definitivní podlahu.
Na hydroizolaci založte tepelnou izolaci (nejlépe polystyren se zásaky), po obvodu kolem stěn postavte polystyren tl. 3 cm až do výšky nové dlažby (polystyren se po předláždění odřeže).
Polystyren překryjte PE folií tak, že bude vytažena na stěny.
Dále se provede položení kari sítě tl. 4 mm s oky 15 x 15 a na síť se navaří trubky podlahového topení, rozteč a délku trubek je nutné vypočítat. Po natlakování a odzkoušení těsnosti se provede přebetonování cca 55 - 60 mm.
Podlahové topení instalujte i pod kuchyňskou linku a linku instalujte na nožičkách.
Vnitřní zateplení bych ve Vašem případě nedoporučoval.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk