Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.6.14 / dotaz č. 48595
Dobrý den, plánuji stavbu rodinného domku z Ytongu -Lambda 375 mm, velmi mně zajula střešní konstrukce z Ytongu - nosníky a vložky, tudíž je zde absence kl. dřevěného krovu, nicméně by mě zajímal Váš názor, zda tuto konstrukci ještě z vrchu zateplit či nikoliv, tloušťku bych chtěl z vložek 250 mm.Na internetu jsem však nenašel moc realizací a tudíž nějaké hodnocení tohoto systému.
Vážený pane,
Pokud bude pod tou střechou obytné podkroví je rozhodně vhodné tuto konstrukci ještě zateplit. Otázkou je jak. Pokud chcete zateplovat shora JE JEDNOU Z MOŽNOSTÍ minerální vata. Například něco jako nadkrokevní izolace firmy ROCKWOOL (http://pruvodce.rockwool.cz/konstrukce/sikme-strechy/nadkrokevni-zatepleni-toprock.aspx?page=4979). Výhodou by totiž byl příznivý difúzní odpor vaty, takže by nebylo třeba dávat zevnitř parotěsnou zábranu a nehrozila by kondenzace vlhkosti v tom Ytongu.. Nad vatou by ovšem měl být vytvořen odvětraný prostor aby nedocházelo ke kondenzaci pod krytinou. Je také otázka jak tuto izolaci na ten Ytong připevnit (ten systém je vymyšlen pro dřevěné krokve). Je třeba to konzultovat jak s fi.Rockwool tak Ytong. Další možnost by mohl být YTONG Multipor s hodnotou tepelné vodivosti λ = 0,045 W/mK; když přidáte 14cm tak se
dostanete na U = 0.19 W/m2K, bude to celkem přijatelné z hlediska tepelné izolace, ale výsledná tloušťka je dost velká. Bylo by možné použít i difuzně uzavřené izolační materiály t.j. např. pěnový polystyrén nebo polyuretanové tuhé desky. Tato izolace by musela být tak silná, aby rosný bod nebyl v té vrstvě Ytongu. V tomto případě by to bylo více než 14cm šedého pěnového polystyrénu nebo přibližně 12cm desky PUR nebo PIR (lepší by ale bylo jít na větší tloušťku, tak aby se výsledná hodnota součinitele prostupu tepla blížila k 0,1W/(m2.K). (http://www.puren.cz/produkty/stavebni-izolace/plocha-strecha). Opět by bylo vhodné to konzultovat s výrobcem; tady by se pravděpodobně daly použít postupy pro izolaci plochých a spádových střech. On je ten systém (Střecha Ytong Komfort) dost nový a zatím s tím pokrývačské firmy asi moc zkušeností nemají.
Pokud byste zvolil vnitřní izolace, tak tam by se s výhodou uplatnily difuzně uzavřené izolační materiály t.j. např. pěnový polystyrén nebo polyuretanové tuhé desky (existují i takové, které jsou určeny pro vnitřní izolaci a mají už vhodnou povrchovou úpravu) .
Rozhodně doporučujeme konzultaci s firmou YTONG, kvalitní projekt, který přesně určí postup práce, způsob přichycení a zajistí, že v konstrukci nebudou tepelné mosty a nebude docházet k nebezpečné kondenzaci

vlhkosti.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk