Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.6.14 / dotaz č. 48612
Dobrý den,

obracím se na Vás zřejmě s často kladenými dotazy,
proto jsem se snažil najít co nejvíce dostupných informací na internetu, abych měl alespoň základní představu jak a na co se ptát.
Kupuji cca 100let starý dům.
Dům je obdélníkového tvaru 18 x 10m, jednoduchá sedlová střecha. Je stavěn na základu z čediče, směrem k silnici vyvýšen cca 10cm nad terén – žádná zeď není pod úrovní terénu) obvodové stěny jsou 60cm široké a složení je následující – pálená cihla / vepřovice /pálená cihla. Vepřovice tudíž tvoří jakousi výplň mezi zdmi z pálených cihel. Cihlové zdi jsou každých cca 60-80 cm provázány mezi sebou cihlami, kvůli soudržnosti stěn)
Dům je nyní ve fázi započaté rekonstrukce, což znamená, že polovina objektu je zbavena všech příček, vyvezené podlahy (původně škvára + beton). Zdi jsou okopané… v současném stavu se dům nachází již cca 10let – neobývaný. Dům se jeví naprosto suchý, zdi nemají žádné mapy (kromě jednoho rohu, kam zatékalo z okapu), hlína pod vyvezenou podlahou je na prach suchá…
Jde ale o to, že dům nyní dobře větrá a vše je odkryté… původní stav jsem neměl možnost vidět.
Bohužel, jak tomu u takto starých staveb bývá, úplně chybí vodorovná izolace zdiva. Čili nelze vyloučit, že když se dům osadí novými okny a betonovými podlahami, že nezačnou problémy se vzlínající vlhkostí. (v opančném rohu domu, kde rekonstrukce nezačala se vliven zvíšené vlhkosti zatékáním okapu pustila do původních podlah dřevomorka – bude sanováno – ale dřevo v podlahových částech raději nechci již používat – proto beton)
O co mi tedy primárně jde… buďto investuji nemalou částku a zdivo nechám kompletně podřezat (zřejmě nutně ve spáře mezi zákl. čedičem a cihlami – aby hlavně výplňové vepřovice pod spárou netrpěly vlhkem) a vložit dodatečnou plastovou izolaci. (statik zhodnotil objekt jako neporušený – tak by to neměl být snad problém to podřezat). Podlahy budu dělat stejně nové, takže bych pak ladně navázal podlahovou hydroizolaci (IPA) na izolaci stěn v jedné rovině.
Složení odvětrané podlahy plánuji takto – vrstva štěrku + husí krky – natahánout po obvodě stěn + rastr po 1m pod podlahou – využití komínového efektu pro pohyb vzduchu pod podlahou.
(sání v chladnější části domu v soklu do silnice + výdech vyvedený na jižní fasádě trubkou ve výšce cca 2m)
Na toto základní škvárobeton s přídavkem drceného polystyrenu celkem 10cm, pak IPA, potom 10cm podlahového polystyrenu (2x5cm křížem) a navrch cca 7cm vrchní beton + kari síť.
Dále již podlahová krytina…
Topit se v domě bude kotlem na pelety a kusové dřevo + akumulační nádrž… pro přechodné období budou v hlavní obývací místnosti krbová kamna s rozvodem horkého vzduchu do dalších dvou místností.
Okna budou plastová s izolačním trojsklem, na jihozápad do zahrady „bohatě“ proskleno + markíza, půda bude zateplena 30cm minerální vatou položenou na půdě na mazaninu z hlíny (5cm vrstva).
Odvod par z kuchyně a koupelny přes ventilátory rovnou ven…
Obvodové stěny neplánuji v nejbližších letech zateplovat.
Snížení stropů budu řešit podhledem ze sádrokartonu + izolace cca 5cm vata + 15cm vzduch. mezera.
Dále budu řešit též vnější hydroizolaci základů pomocí výkopu s drenáží. (do hloubky základů, nopová folie + husí krk 8-10cm průměr obalený geotextilií, zasypáno štěrkem a odvod do dešťové kanalizace)

Má otázka je, zda je vhodné preventivní podřezání, přestože se jeví nyní objekt suchý? Nestačilo by pouze zbudování odvětrání podlahy a stěny nechat „přes“ vepřovice dýchat?
Nehrozí pak podřezáním přílišné přesychání vepřovic? (které jsou mimo jiné dle slov statika velmi kvalitně udělané).
Popř. zda nezvolit místo soustavy kanálů z husích krků v podlaze jeden masivnější „zděný“ obvodový komín, kde bude jeho jedna stěna tvořena přímo okopanou zdí pod podlahou? (pomocí „u“tvarovek, nebo vyzděno z cihel a překlopeno taškami – pod betonem…?
Dále mám pak otázku k vytápění, mám zvolit osvědčenou cestu topných těles (radiátorů) a trubky tahat podél stěn, aby se podél nich hýbal vzduch? Popř. zvolit podlahové vytápění? Osobně mám radši konzervativní jednoduchost, takže radiátory se mi zamlouvají více…
Vidíte z mého popisu nějaký potenciální problém? Na co bych se měl hlavně zaměřit a čemu věnovat největší pozornost?
Často čtu, že vepřovice jsou opět v módě a že umí zajistit dobré klima, ovšem je mi jasné, že se jim k tomu musí udělat vhodné podmínky… proto také uvažuji na dilematem, zda finance neinvestovat místo do podřezání zdiva např. do rekuperační jednotky, která ve spolupráci s odvětranou podlahou bude stačit?
Podle toho jak se vyvinou odpovědi, bych se asi potom zeptal ještě na konkrétní detaily, např. jak ukončit hydroizolaci podlah v případě NEpodřezání stěn atd…

Velice si vážím Vašeho času a moc Vám předem děkuji za odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. Dotaz je značně rozsáhlý a vyžadoval by mnohem rozsáhlejší zpracování, než umožňují možnosti bezplatného energetického poradenství. Předpokládám, že rekonstrukce je řešena s projektantem-stavařem a některé otázky proto byly již vyřešeny. Tyto body jsou uváděny jako již rozhodnutá řešení (kotel na pelety a kusové dřevo, použitá okna, odvod par z kuchyně, vnější hydroizolace základů a další.) K těmto řešením nemáme žádné dodatky či připomínky. K některým dalším pouze stručně:
-Dřevomorka se rozšiřuje neprosto nekontrolovatelně. Nelze vyloučit, že se její spóry uchytily na dalších částech budovy na stěnách nebo např. na krovu. Nutno ošetřit chemicky.
-Odvětraná podlaha podle popsaného složení (štěrk, rastr z husích krků, komínový efekt) je dobrým řešením. Přesto nelze zaručit, že do obvodových stěn bez hydroizolace nebude pronikat vlhkost.
-Vytápění kotlem na pelety a na kusové dřevo a krbovými kamny je rovněž dobrým řešením. --V tomto stavu, kdy se budou dělat nové podlahy, bych dával přednost podlahovému topení s rozvodem otopné vody z akumulační nádrže s možností budoucí instalace tepelného čerpadla nebo solárních kolektorů. Předpokladem je dokonalá tepelná izolace a hydroizolace vytápěné podlahy od podkladu. Podřezání stěn za účelem dodatečného vložení hydroizolace se pak nejeví jako nutné.
-Vepřovice ponechat, mají velice příznivý vliv na regulaci vnitřní vlhkosti.
-Tepelné izolace minerální vatou je výhodná, umožňuje odvádění vzdušné vlhkosti
Z Vašeho popisu není zřejmý žádný další možný budoucí problém.
Další případné dotazy rádi zodpovíme na naší e-mailové adrese, nebo při případné osobní konzultaci
S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk