Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.14 / dotaz č. 48951
Dobrý den, kupuji menší byt, ve kterém je instalován závěsný plynový kotel s průtokovým ohřevem TUV (předchozími majiteli nevyužívaný z důvodu velkého kolísání teploty spínáním a vypínáním kotle při nízkém průtoku) a menší horizontální elektrický bojler (není kombinovaný) pro ohřev vody.
Ohřev plynem je zřejmě levnější, ale přemýšlím i jejich zkombinování... Jak moc špatný nápad je jejich zapojení do série s tím, že do bojleru bude již přitékat předehřátá voda z plynového kotle a bojler bude fungovat spíše jen jako zásobník s dohříváním v případě nízkého nebo žádného odběru TUV? Napadá mě, jestli nebude problém v "rozvrstvení" chladnější a teplejší vody v bojleru, když na spodek bojleru (do studenější vody) přivedu "lehčí" teplou, která se bude drát nahoru...? Co si myslíte o tomto propojení? Zachovám samozřejmě i možnost přepnutí na jeden nebo druhý ohřev samostatně.
Děkuji.

Dobrý den,

váš nápad je sice netradiční, nicméně pro eliminaci popisovaného jevu funkční. Pokud provedete toto propojení, zásobníkový ohřívač teplé vody přestane mít funkci ohřívače a stane se z něj pouhý zásobník, v němž teplotní stratifikace přestane mít svůj původní význam a při dostatečně vysoké teplotě teplé vody přiváděné z kotle bude zásobník trvale nahřátý v celém objemu, takže elektrický dohřev nebude potřebný.
Váš dotaz blíže nespecifikuje typ a stáří plynového kotle, v každém případě Vám však doporučuji nechat zkontrolovat správnou funkčnost průtokového ohřevu a soulad s udávanými technickými parametry, zejména schopnost modulace výkonu hořáku a minimální průtok vody pro iniciaci průtokového ohřevu. Např. pro minimální průtok 1,5 litru za minutu je potřebný výkon cca 6 kW. Nevylučuji možnost, že servisní zásah a seřízení regulace odstraní popisovaný problém a navržená úprava bude zbytečná.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk