Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.14 / dotaz č. 49482
Dobry den,
rad bych se zeptal na nasledujici problem.Provadim zatepleni stareho domu z plnych cihel.Byli udelany nove izolace zdiva ,podlah atp.Chystam se zateolit zaklady ale nevim jak postupovat.Jde o to ze vodorovna izolace je cca10cm nad terenem.Pres ni chci prejit extr.polystyrenem do vysky min 30cm a 50cm pod teren.Jak se spravne postupuje?Musi se zed kam se lepi XPS at uz nad nebo pod vodorovnou izolací nejak izolovat?Pokud ano proc a jak?Co se dela s vycnivajicí vodorovnou izolací?Jedna se o PVC pasy takze nejake ohybani a lepeni neni dost dobre proveditelne.
dekuji mnohokrat za odpoved.
Vážený pane,
přepokládám, že otázka "Musi se zed kam se lepi XPS at uz nad nebo pod vodorovnou izolací nejak izolovat?" se týká hydroizolace. Odpověď závisí do značné míry na tom jak ten sklep využíváte, nakolik jsou ty stěny vlhké od dešťové vody a zda tam hrozí nějaký větší průnik vody třeba při přívalových deštích a pod. Obecně platí, že je lepší udělat nějakou nepropustnou hydroizolaci i pod extrudovaný polystyrém, který je sice zcela nenasákavý a nepropustný pro vodu, ale tím, že je složen z jednotlivých desek, tak nelze zaručit odolnost proti tlakové vodě a ty staré kamenné zdi sklepa jsou asi dosti propustné. Ideální by bylo dostat tu hydroizolaci až k podlaze sklepa. Tepelná izolace stěn sklepa pod zemí má pochopitelně také smysl a možná by byla vhodná i do větší hloubky než 50cm pokud by to bylo proveditelné.
Myslím, že není nutné jít s tím extrudovaným polystyrénem nad tu vyčnívající vodorovnou izolaci, ale jen k ní. Nad ní už je možné navázat fasádním polystyrénem (nejlépe šedý typ , viz např. http://polystyren-fasadni.cz/sedy-polystyren). Ta vyčnívající fólie pak bude sevřená mezi izolaci soklu a zakládací lištu izolace fasády a nebude třeba ji nijak ohybat.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk