Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.14 / dotaz č. 49630
Přeji Vám dobrý den,
chtěl bych vědět Váš názor. Budeme stavět nízkoenergetický bungalov, s plochou střechou( spád 3%). První varianta měla být z cihel Heluz 50 family(bez dodatečného zateplení, jen izolační omítka), betonový strop, 30cm polysterénu a střešní fólie.. Taková byla má představa.. Ale toto mi Projektant nedoporučil. Protože prý ty cihly nejsou moc kvalitně izolačně vyrobeny, jsou křehké a za další, pry hodně vznikají tepelné mosty(důsledek nepřesnosti cihly) a také ve zdivu může vznikat rosný bod...
Jeho varianta je následná.. Obyčejná cihla neizolační porotherm 30 a na to dát 20 cm polystyrenu.. Střecha by zůstala stejná, jak u první varianty..
Ještě pro upřesnění, dům má obdélníkový tvar, kde všechny obytné místnosti jsou situovány na jihozápad.. Kde z 80% bude prosklená..


Děkuji za odpověd
Vážený pane,
s názorem vašeho projektanta lze celkem souhlasit, dokonce lze jít ještě dál a použít co nejtenčí nosnou stěnu a silnější vrstvu tepelné izolace a tím snížit celkovou tloušťku stěny při zachování nebo dokonce zlepšení tepelných vlastností budovy. Uvádíte, že jihozápadní strana bude z 80% prosklená. To je dost velká plocha a pokud tam něco nestíní tak to znamená že za slunečného dne v zimě, kdy je slunce nízko nad obzorem, budou tepelné zisky nejspíš znatelně převyšovat okamžité tepelné ztráty a teplo bude třeba někam uložit aby se nemuselo zbytečně zastiňovat či odvětrávat. Možná by tedy stálo za úvahu použít na obvodové stěny a vnitřní příčky nějaké cihly s větší tepelnou kapacitou tj. např. vápnopískové bloky 175mm http://www.sendwix.cz/sortiment/VPC/detail/1.8.html#nav) nebo http://www.sendwix.cz/sortiment/VPC/detail/1.7.html#nav . Pokud byste chtěli setrvat u pálených cihel HELUZ, pak možná HELUZ AKU 20 neb 25http://www.heluz.cz/katalog/cihly-pro-zvukoveizolacni-zdivo/cihly-tezke/heluz-aku-20-p15-8080.xhtml , které by také lépe utlumily pronikání hluku zvenku . Nosnou stěnu je pochopitelně třeba navrhnout tak aby splnila požadavky na nosnost; to by ale u přízemního domu neměl být problém.
Pokud jde o ta okna, bylo by asi vhodné opatřit je nějakým zastíněním, které by v letním období zabránilo přehřívání a v zimním období usměrnilo světlo směrem ke stropu tak aby nízké slunce neoslňovalo (markýzy, vnější žaluzie, případně vnitřní reflexní žaluzie pro odklonění světla vzhůru).
Zvažte i to, zda by nebylo vhodné rovnou postavit ten dům v pasivním standardu; jsou na to dotace (http://www.novazelenausporam.cz/), které zaplatí vícenáklady s tím spojené a dům pak má ještě úspornější provoz. Více najdete například na http://www.pasivnidomy.cz/. Ve vašem případě by to znamenalo nejspíš určité zvýšení tloušťky tepelné izolace, kvalitní okna a nutná by byla i instalaci rekuperačního větrání.
I když použijete kvalitní trojsko a okno bude osazeno bez tepelných mostů (předsazená montáž http://www.nazeleno.cz/stavba/pasivni-domy/jak-se-stavi-pasivni-dum-okna.aspx), tak pořád bude tepelná ztráta okny výrazně větší než u stejné plochy stěn. Ve vašem případě by možná stálo za úvahu i nějaké opatření pro snížení noční tepelné ztráty např. lesklé reflexní hliníkové žaluzie na vnitřní straně oken nebo reflexní rolety (viz .např. http://www.nazeleno.cz/stavba/stavebni-material/chap_3691/stavebni-materialy-a-okna-novinky-2014.aspx). U takhle velkého prosklení je výhodné pokud jsou některá okna neotvíravá (jsou znatelně levnější) a pokud jsou co nejméně dělená příčkami, které zvyšují jejich cenu a zhoršují tepelné vlastnosti. Pokud byste chtěli optimalizovat stavbu a způsob vytápění tak aby výsledné náklady za dobu řekněme 20let byly minimální, můžete si nechat udělat takzvanou "Energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu domu" (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk