Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.7.14 / dotaz č. 49803
Dobrý den, prosím o informaci čím vytápět a zda a čím zateplovat rodinný dům o 1. a 2.NP(150m2 podlahové plochy, nepodsklepený, suchý, 45cm silné zdi, severní a východní strana bez oken a dveří,špaletová okna nechceme měnit, stojící uprostřed města, nižší, než okolní zástavba). Není to památka, ale je v nejpřísnější památkové zoně.Severní a východní stranu jsme chtěli nechat porůst zelení, údajně je to dobrá izolace..V současné době je dům vytápěn starým kombinovaným kotlem,ale u domu není kde skladovat uhlí nebo dřevo. Plyn v místě není k dispozici. Děkuji.

Dobrý den,
z vašeho dotazu lze usoudit, že vytápění uhlím, dřevem nebo zemním plynem nepřichází v úvahu, proto se nejpravděpodobnějším optimálním tepelným zdrojem jeví tepelné čerpadlo. Před jeho instalací se vždy doporučuje provést zateplení. Při současném zateplení je pravděpodobné, že bude stávající otopný systém i nadále použitelný.
Za tohoto předpokladu je Váš RD ideálním objektem pro maximální využití dotací, které poskytuje program Nová zelená úsporám 2014. Dotace lze ve Vašem případě využít na zateplení (jestli 30 nebo 40% uznatelných nákladů lze zjistit až při detailním zpracování projektu), na nový zdroj, případně i na solární kolektory, bonus za kombinaci opatření, zpracování projektu a energetického posudku a zajištění stavebního dozoru. Celkovou možnou výši dotace si můžete předběžně nasčítat podle příslušných tabulek uvedených v aktuálním dokumentu Přílohy II směrnice č. 1-2014 přístupném na adrese
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/prvni-vyzva/prilohy-ii-smernice-c-1-2014-ve-zneni-dodatku-c-2/
V případě potřeby Vám v této oblasti můžeme poskytnout bezplatnou osobní konzultaci při návštěvě v konzultačním středisku.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský