Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.7.14 / dotaz č. 49866
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně vytápění našeho budoucího RD. Dům bude stavěn z porobetonových tvárnic a zateplen. Zvažujeme několik variant: plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo vzduch-voda, země - voda případně voda-voda.
Zatím jsem ve fázi kreslení projektu, avšak mantinely máme jasné dané, dvoupodlažní dům do 150m2 zastavěné plochy (vč. cca 30m2 garáže). Podlahové vytápění v celém domě, ohřev vody pro 4-5 osob. Pozemek máme rovinatý 1374 m2, zemina je jílovitá bez jakýchkoli kamenů. Na pozemku je vybudována kopaná studna, která má velmi vydatný přítok, avšak nevím - v případě systému voda-voda, zda by fungovalo i vsakování na druhé straně systému, protože na pozemku je vysoká spodní voda (1metr). Plynová přípojka není zatím na pozemku vybudována, plynové vedení je cca 2 metry od hranice pozemku, dům bude dalších cca 25 metrů od této hranice pozemku.
Jde mi o to, zda vůbec uvažovat z hlediska investičních a provozních nákladů o nějakém druhu tepelného čerpadla v porovnání s plynem, který však zatím nemáme dovedený ani na hranici pozemku (viz výše).
Děkuji mnohokrát případnou radu.

Dobrý den
Pokusím se Vám odpovědět na Váš dotaz na základě již vyprojektovaných rodinných domů s energetickou vztažnou plochou do 150m2, s tepelnou ztrátou 7 kW při venkovní teplotě – 15°C a obsazenosti čtyřmi osobami. Při výše uvedených podmínkách je roční vypočítána spotřeba tepla pro vytápění a ohřev teplé vody v plynovém kondenzačním kotli 20 150 kWh/rok což představuje částku 29 000 Kč (1,25 Kč/kWh + 278 Kč/měsíc stálá platba za odběrné místo). Investiční náklady na plynový kondenzační kotel s integrovaným zásobníkem vody o výkonu 2 až 10 kW + plynovodní přípojka se pohybují kolem 90 000 Kč. Roční vypočítaná spotřeba tepla na vytápění a ohřev TV tepelným čerpadlem je 6 330 kWh/rok což představuje částku 18 800 Kč (2,29 Kč/kWh + 351 Kč/měsíc ca jistič 3x 20A). Investiční náklady na tepelné čerpadlo vzduch voda s průměrným topným faktorem 3 se pohybují kolem 230 000 Kč. Z uvedených údajů vyplývá, že roční provozní náklady na energie jsou nižší o 10 000 Kč/rok při vytápění a ohřevu TV tepelným čerpadlem, ale investiční náklady jsou vyšší o 140 000 Kč. Pokud provedeme zjednodušené ekonomické vyhodnocení, kde budeme uvažovat životnost tepelného čerpadla 15 roků, zvýšené investiční náklady 140 000 kč, roční změnu cen energie 3%, roční úsporu v energiích 10 000 Kč a diskontní sazbu 2% (např. úrok v bance) je prostá doba návratnosti vložených investic 12 let a diskontovaná doba návratnosti 14 let. Čistá současná hodnota NPV (hodnota, která nám říká, kolik vložená investice vydělá za dobu své životnosti) je 17 600 Kč při diskontní sazbě 2%. Tyto hodnoty ekonomické návratnosti platí pokud investice není zatížená úvěrem. Při zatížení úvěrem je investice nenávratná. Při této zjednodušené ekonomické rozvaze nejsou brány v úvahu rozdíly v nákladech na servis plynového kotle a tepelného čerpadla a rozdíl v nákladech na stavební připravenost pro tepelné čerpadlo a plynový kotel. Dále je nutno podotknout, že montáž plynového závěsného kotle s integrovaným zásobníkem TV je jednodušší než montáž tepelného čerpadla s ohřevem TV.

S pozdravem Otakar Slezák
Odpovídá:  Otakar Slezák* - EKIS Olomouc Slezák
Téma:  Vytápění
tisk