Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.7.14 / dotaz č. 49975
Dobrý den,
jsem zpracovatel průkazu energetické náročnosti. Ze Státní energetické inspekce jsem dostala vrácený průkaz mimo jiné s tímto zněním:
"Upozorňujeme, že u NOVÝCH BUDOV referenčními hodnotami obálkových konstrukcí UN,rq,j [W/(m2.K)] uváděné v části A) stavební prvky a konstrukce v tabulce a. 1) nejsou požadované hodnoty UN,20 [W/(m2.K)] ani doporučené hodnoty Urec,20 [W/(m2.K)] obálkových konstrukcí dle ČSN 73 0540-2/2011 Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky. Pro informaci vlastníka nebo stavebníka budovy lze tyto hodnoty bez informace o splnění požadavku „Ano/Ne“uvádět „požadovaná…/doporučená…“.
U větších změn dokončených budov mají měněné nebo upravované konstrukce požadavek na referenční hodnotu UN,rq,j [W/(m2.K)] shodný s doporučenou hodnotu Urec,20 [W/(m2.K)] příslušné ČSN."

Přiznám se, že tento výklad mne velmi překvapil. Po detailním pročtení vyhlášky o energetické náročnosti jsem ale nenašla vysvětlení, jelikož vyhláška se zabývá pouze definicí a hodnotami referenční hodnoty pro průměrný součinitel prostupu tepla, ale ne pro referenční hodnotu dílčích konstrukcí (pouze u konstrukcí měněných). Automaticky jsem považovala tyto hodnoty shodné s těmi v ČSN 73-0540, které jsou závazné, a proto i jejich správné uvedení do tabulky v PENB (přestože hodnocení jejich splnění je vyžadováno právě jen u větších změn).
Prosím tímto o radu, jak si mám výtku vyložit a kde hledat, nebo jaké jsou referenční hodnoty jednotlivých obálkových konstrukcí ?
Předem děkuji za odpověď
Vážená paní kolegyně,
přiznáme se že stanovisko SEI nám rovněž přijde těžko srozumitelné. Možná měla SEI na mysli to, že u novostaveb nelze uvádět referenční hodnoty konstrukcí, protože nejsou definovány.

Vyhláška č. 78/2013 Sb. stanoví pro novostavby pouze požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla Uem,R. Hodnoty pro jednotlivé konstrukce vyhláška nestanovuje. Striktně vzato by tedy v tabulce a.1) neměly být uvedeny žádné hodnoty pro referenční hodnoty UN,rc. Nelze tedy ani uvádět, zda je/není splněno.

Zřejmě je potřeba dávat pozor na terminologii: "Referenční hodnota součinitele prostupu tepla" podle vyhlášky neznamená "požadavek na hodnotu součinitele tepla" podle normy. To ovšem nic nemění na závaznosti normy. Pro stavebníka je to ovšem značně matoucí.

Pouze u rekonstrukcí vyhláška stanoví referenční hodnoty pro jednotlivé konstrukce (odpovídají doporučeným hodnotám dle ČSN 73 0540-2/2011) a pak lze stanovit zda je/není splněno.

Přejeme hodně úspěchů při energetickém hodnocení budov!
J. Truxa, K. Srdečný, P. Vogel