Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.8.14 / dotaz č. 50170
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zatepleni půdy nad kuchyní. Skladba stropu od spodu: SDK, klenutý cihlový strop s ickama, beton. Dům 1974, nezateplen,nová okna. Můj navrh zateplení: Tři vrstvy polystyrenu 10+10+5cm. První vrstvu nalepit lepici penou na beton a připadně zapěnit spary a obvod. Další dvě vrstvy stejný způsob(+překrývání spár - vázání EPS) a na závěr OSB desky k případné potřebě opravy střechy.Jinak půda nepochozí. Dotaz zní, jestli je tento způsob zateplení v pořádku (kondenzace atd). Zda je potřeba nějáké folie a podobně? Předem Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den pane Vavris

do Vámi navrhované skladby bych doporučil vložit pod tepelnou izolaci ještě parotěsnou vrstvu. Bez parotěsné vrstvy by mohlo docházet ve skladbě ke kondenzaci vodních par, kterých bývá v kuchyni zvýšené množství.
Pokud vyžadujete plnoplošně lepenou tepelnou izolaci EPS, tak se jako vhodná parotěsná vrstva se jeví např. asfaltový pás s hliníkovou vložkou. Pokud by touto vrstvou procházely nějaké konstrukce ( odvětrání, prvky krovu apod.), pak je třeba tyto prostupy řešit systémově např. manžetami. Po obvodu pak vytáhnout parotěsnící vrstvu cca 30cm vysoko
Poslední lehkou úpravou, kterou bych doporučil je pod desky OSB umístit separační folii, která zamezí vnikání polystyrenových kuliček do prostoru půdy a zachytí drobná zatečení.
Vámi navrhovaná tloušťka tepelné izolace je optimální. V případě, že by skladbou tepelné izolace procházelo větší množství dřevěných prvků, komínu apod bylo by vhodné nahradit EPS minerální vatou, která se "přimkne" k prvkům které se nachází ve vrstvě tepelné izolace.

Pokud bychom ustoupili z plnoplošně lepené izolace, pak by skladba mohla vypadat např takto

- stávající nosná konstrukce,
- ochranná geotextilie min 300g/m2
- parotěsná folie ( s přelepenými spoji), zde je nutné opět poctivě zalepit prostupy a dle technických předpisů ukončit parotěsnou vrstvu po obvodu
- volně kladené desky EPS
- Separační folie
- OSB desky

Takto volně ložená skladba by měla vyjít levněji než plno plošné lepená ( zejména díky nižší pracnosti)


S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Petr Novotný* - EKIS Brno, Energ-servis tisk