Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.8.14 / dotaz č. 50215
Dobrý den,
na stránkách EKIS jsem našel tuto informaci.

Jste prosím schopni doložit ale zcela objektivními technickými podklady, výpočty a daty Vaše tvrzení,které uvádíte jako vyjádření odborného poradce, že difuzně otevřená skladba konstrukce je v zásadě "nekontrolovaná" a "degraduje materiály a snižuje trvanlivost" a upřednostňujete tzv. difuzně uzavřené skladby. ?

Nějak se nemohu dopátrat na českém webu, ani ve volně přístupných místech českých univerzit po dostatečně kvalitním materiálu, který je schopen technicky opravdu doložit tu nevhodnost , kterou podáváte veřejnosti jen hrubým konstatováním bez uvedení patřičných faktů, měření apod. ?

Děkuji


*********** Vámi zvěřejněný text********
Difúzně otevřená a uzavřená konstrukce?
Co je lepší difúzně otevřená nebo uzavřená konstrukce? Je zapotřebí objektivně přiznat, že difúzně otevřená konstrukce je pouze nouzové řešení stavu, kdy nejsme schopni vyrobit difúzně uzavřenou konstrukci. A jako vždy i zde perfektně funguje marketing, který jednoznačně podporuje difúzně otevřenou konstrukci na základě polopravd a účelově zmanipulovaných faktů. Jakákoli nekontrolovaná difúze vodních par přes konstrukci degraduje vlastní materiály a snižuje jejich životnost. Vodní páry by měly být z objektu odváděny řízeným větráním a nikoli nekontrolovatelně přes obvodové konstrukce.
Dobrý den,
nevím na jak položený dotaz byla uvedená odpověď napsána. Odkazy na prameny, které by toto tvrzení podpořily obecně nemám. Na problematiku je však možno se podívat např. takovým způsobem, že zvýšené množství vodní páry v jakékoliv konstrukci může vést ke kondenzaci a tím k poškozování konstrukce. Některé konstrukce už poškozuje i samotná vodní pára. Pokud by tedy bylo možno provést na straně konstrukce, ze které vodní páry do konstrukce pronikají zcela difuzně uzavřenou vrstvu (parozábranu), nebylo by nutné následně řešit možnost průchodu vodních par celou konstrukcí, kondenzační teploty vzhledem k obsahu vodních par a další související záležitosti.
Z tohoto pohledu je jistě difůzně uzavřená konstrukce výhodnější. V praxi je však úplné zabránění průniku vodních par jen těžko proveditelné. Jak vyplývá ze zpráv sdělovacích prostředků, některé firmy zapomenou do konstrukce vložit i tepelnou izolaci.

S pozdravem Ing. L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk