Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.14 / dotaz č. 50235
Dobrý den,
snažím se najít nějaký rozumný způsob zateplení RD.
Jde o cca 80 let starý dům kamenný , bez izolace. Dům je pod straní, horni strana (na kamenném podloží) je dosti vlhká, čelní stěna (na navážce) je vcelku suchá.
1. samozřejmě na straně ke skále se pokusím udělat drenáž/odvětrání.
2. novou podlahu chci udělat odvětranou (IGLU?)
3. vnější stěnu odvětrané zateplení - ?minerální vata,mezera,palubkový obklad.
4. podobně bych to zkusil i zevnitř - taky vata ? , mezera , přizdívka (Ytong) - ale tady nevím jak/kam odvětrat.

Děkuji za názor.
Dobrý den,
před samotným zateplení je nutné snížit vlhkost zateplovaných konstrukcí. V případě lepených systémů je doporučená hodnota vlhkosti zdiva do 10 %. V případě, že je vlhkost vyšší, je nutné navrhnout snížení této vlhkosti pod doporučenou hodnotu. Pokud vlhkost objektu souvisí s nedostatečným způsobem odvlhčení, pak zateplení problémy nevyřeší, ale naopak je může zhoršit.
Jak jsem již zmínil, je nutné zjistit důvody vlhkosti objektu.

Ad1) Samozřejmě, že drenáž sníží zdroj vlhkosti. V případě absence vodorovné hydroizolace v patě stěny pak většinou nezbývá než aplikovat některou z těchto metod – podřezávání zdiva s vložením hydroizolace či zarážení nerezových plechů, případně chemická injektáž. Volba sanační metody je vždy závislá na konkrétní situaci – typu zdiva, obsahu vlhkosti a solí apod.

Ad2) Pokud vlhkost prostupuje podlahou, je nutné zajistit ochranu proti vlhkosti. Jednou z možností je i odvětrávaná podlaha s IGLU prvky. Také můžete udělat novou podlahu standardním způsobem s lepenkou IPA.

AD3) Jeli vlhkost zvýšená, doporučuje se udělat odvětrávanou fasádu. Tepelná izolace se vkládá do roštu, který pak nese fasádní obklad. Jako izolant se zde používají vláknité izolace (minerální nebo kamenná vlna) Mezi tepelnou izolací a fasádním obkladem je cca 4 cm vzduchová mezera, která zajišťuje odvětrávání vlhkosti z konstrukce (přívod vzduchu v soklové části a odvod u střechy).
Kromě jiného, můžete na odvětrávanou fasádu použít i typizované systémy jakou je http://www.novabrik.cz/produkty nebo http://www.comfort-siding.cz/cz/. Rošt může být kovový s nerezovou úpravou nebo dřevěný.

Ad4) Vnitřní zateplení bych nedoporučoval, zejména při vysoké vlhkosti konstrukcích. Může docházet ke vzniku plísní. Vnitřní zateplení má určité nevýhody a je dost náročné na kvalitu provedení, zejména v případě kontaktního zateplení.

S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk