Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.8.14 / dotaz č. 50317
Na novostavbě bungalovu z Porothermu 44 spojované pěnou řešíme fasádu,omítku,nechtěli jsme zateplovat,aby stavba dýchala,ale tři stavební firmy,které jsme oslovili,nás přesvědčují k zateplení polystyrénem,cenově prý to vyjde stejně,klasika špric,jádro,štuk je pro ně pracnější,stavbu budeme zatím využívat od jara do podzimu,prosím poradte jakou fasádu,omítku co se týče funkčnosti i ceny.díky MK

Dobrý den,
stavba může být prodyšná i při zateplení, jen je potřeba vybrat správný tepelný izolant - tedy takový, který bude nejlépe prodyšnější, než zdivo. Z porovnání faktorů difuzních odporů zdiva Porotherm, kde výrobce uvádí hodnotu 5-10 a polystyrenu, kde se tato hodnota běžně pohybuje mezi 20-50 je jasné, že polystyren není tím pravým a hrozí vznik kondenzace minimálně na rozhraní zdiva a izolantu. Možnost vzniku kondenzace v konstrukci také závisí na poměru tepelněizolačních vlastností zdiva a vlastního zateplení - tj. na teplotě, která bude na rozhraní zdiva a izolantu - čím vyšší, tím lépe. Má-li zdivo nízký tepelný odpor (R) a izolace násobně vyšší, pak bude toto rozhraní poměrně "teplé" a nebude dosaženo teploty rosného bodu. Z toho vyplývá, že stačí-li pro klasickou 45cm zeď z plných cihel (R cca 0,5) např. 6cm polystyrenu, pro váš případ (R cca 3,5) by to bylo mnohem více. Přesnou hodnotu by bylo nutné stanovit výpočtem (odhadem přes 15cm). Pokud vám toto firma doloží a zhotoví příslušnou tloušťku za cenu běžné omítky, pak není co řešit. Osobně si myslím, že jejich nabídka se týká spíše menší tloušťky a o té srovnatelné ceně by se též dalo diskutovat, motivace firmy k tomuto řešení může být různá.
Možností by bylo též difuzně otevřené řešení (viz. výše, izolant prodyšnější než zdivo), které ovšem cenově srovnatelné i při menší požadované tloušťce určitě nebude.
Pokud ovšem objekt nehodláte využívat v topném období, pak pro takové využití má zdivo dostatečné vlastnosti již v současném stavu (splňuje požadavky ČSN 730540, tedy i pro celoroční využití). Doporučil bych tedy zjistit u firmy přesnější specifikaci nabízeného řešení a nebude-li splňovat výše popsané, pak oslovit nějakého soukromníka k zhotovení vámi požadované úpravy a až se rozhodnete objekt využívat i přes zimu, můžete ho zateplit "pořádně" budete-li chtít. Řešení, které je vám pravděpodobně nabízeno, by vám v tom případě totiž nejspíše způsobilo více škody, než užitku.
Více o problematice difuze vodní páry v konstrukci a difuzně otevřených konstrukcích najdete např. zde:
http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/difuze-vodni-pary-v-konstrukci/
http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/difuze-a-kondenzace-vodni-pary-difuzne-otevrene-konstrukce/
S pozdravem
Ing. Milan Svoboda
Odpovídá:  Ing. Milan Svoboda* - EKIS Praha Energo-Envi tisk