Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.14 / dotaz č. 50341
Potřebuji k instalaci hybridní FVE souhlas distributora? Nechci dodávat do sítě, pouze z ní odebírat při nedostatečném výkonu FVE. Hybridní FVE plánuji samozřejmě z certifikovaných komponentů a tato bude připojena za elektroměrem a bude galvanicky oddělena od distribuční sítě.

Děkuji
K tomuto dotazu sděluji následující:
Jelikož se jedná o hybridní FVE, tak opravdu není zapotřebí souhlas distributora. Nutnou podmínkou ale je, aby hybridní FVE byla galvanicky oddělena od distribuční sítě (což bude splněno, jak vyplývá z Vašeho dotazu).
Jsou zde ještě i jiné právně - technické požadavky, které je nutno dodržet:
1.: FVE, bez ohledu na systém, je technické zařízení na výrobu elektřiny. Proto dle zákona č. 458/2000Sb., v platném znění, musí stavebník tohoto výrobního zařízení požádat ERÚ o vydání licence na výrobu elektřiny.
2.: Pokud bude zařízení FVE instalováno na střeše budovy, je nutné tento záměr projednat s dotčeným orgánem státní správy ve věci protipožární ochrany. Zúčastňuji se přednášek na téma „Obnovitelné zdroje energie“. Na těchto akcích přednáší i specialisté v oboru protipožární ochrany právě o případech likvidace požárů střech těch budov, na nichž byly instalovány fotovoltaické panely. Jejich zkušenosti v této oblasti se bez pochyby promítnou i do procesu schvalování záměrů staveb FVE na střechách budov.

Ing. Zdeněk Juráček
Energetický specialista vedený v seznamu MPO pod číslem 108
tel. 608 738 579
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Juráček* - EKIS Boskovice VO revital tisk