Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.8.14 / dotaz č. 50354
Dobry den,
Provadime rekonstrukci podkrovi stareho domu se zdi o sile 30 cm (porobeton Hebel), ktery bychom chteli z venku zateplit 5 cm silnym polystyrenem (vice to nejde vzhledem ke konstrukci budovy). Uvnitr bychom chteli namontovat sadrokarton s parozabranou a vnitrni polystyrenovou izolaci. Muzete mi prosim poradit zda by tato kombinace zatepleni byla vhodna a jak silna vnitrni izolace by bylo treba? Je zde nebezpeci z kondenzace par uvnitr konstrukce? Pokud ano, je nejaky zpusob jak ji predejit (volba jineho izolacniho materialu etc.). Dekuji predem.
Dobrý den,

podle orientačního výpočtu použijete li standartní fasádní polystyren 5cm vnější a 5 cm vnitřní, bude skladba i bez parozábrany splňovat tepelně technické požadavky ČSN 730540-2 a bude vyhovovat i na kondenzaci vodních par v konstrukci. V celoroční bilanci je množství zkondenzované vodní páry nižší než odpařené.
Nicméně už vzhledem k pracnosti doporučil bych vám použít materiál s lepšími tepelně technickými vlastnostmi, například PUR desky a provést jen vnější zateplení. Na zateplení je důležité řešení stavebních detailů. Špatným vyřešením může izolace ztratit až 30% vypočtených hodnot. Správné řešení navázaní tepelných izolací stěn stropů a podlah, ukončení u stavebních otvorů je u provádění tepelných izolací zásadní.
Doporučuji Vám se obrátit se specializovaného projektanta, který situaci posoudí na místě a navrhne Vám odpovídající řešení a materiál, s tím, že za celý návrh provedení zateplení ručí.

S pozdravem
Milan Mach
EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk